Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Patienterna är bäst på att rapportera biverkningar

Publicerad: 14 februari 2006, 12:44

Allmänheten är bättre än vårdpersonalen på att rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Det framgår av ett projekt i Uppsala.


Systemet för biverkningsrapportering måste förbättras ansåg regeringen och gav Läkemedelsverket i uppdrag att komma med förslag. Det blev ett pilotprojekt som startade i oktober förra året i Uppsala kommun. På apoteken finns blanketter som konsumenter kan fylla i om de misstänker att de drabbats av biverkningar från läkemedel eller naturläkemedel.

Läkemedelsverket har fått in 70 rapporter under de första fyra månaderna. Uppräknat till nationell basis blir det mer än 10 000 rapporter på ett år.

- 70 rapporter kan låta lite men omvandlar man den siffran till hela Sverige så blir det en stor hantering, och jämfört med antalet rapporter vi får in från sjukvården, cirka 4 000 om året, är ju det här betydligt fler, säger apotekare Kerstin Jansson vid biverkningsenheten.

- På det sättet kan man säga att det här försöket uppfyller förväntningarna, fortsätter hon.

Många olika läkemedel  Det är en blandad kompott av läkemedel som Uppsalabor rapporterat att de fått biverkningar av.

- Vi har inte sett att någon speciell produktgrupp är överrepresenterad. Det är mediciner som det säljs mycket av, men inte så mycket naturläkemedel. Det är mest smärtstillande tabletter, psykofarmaka, mediciner för högt blodtryck och för andra vanliga åkommor, säger Kerstin Jansson.

Konsumentmodellen är särskilt inriktad på egenvårdspreparaten, det vill säga de läkemedel som köps utan kontakt med sjukvården.

- När man använder såna läkemedel är det inte lika självskrivet att man tar kontakt med sjukvården om man får problem. Man kanske bara slutar med medicinerna och så kommer informationen inte fram till oss, säger Kerstin Jansson.

Rapporterna av god kvalitet  Inför försöket informerade Läkemedelsverket Uppsalaborna på sin webbplats och annonserade smått i lokalpressen. Det finns också anslag med information på apoteken.

- Tanken är inte att vi ska sätta något sorts rekord eller uppmana folk. Däremot tycker vi att man som konsument ska ha den här möjligheten, säger Kerstin Jansson.

Pilotprojektet kommer att pågå till dess att Läkemedelsverket har fått in ett tillräckligt stort underlag för att utvärdera och besluta om konsumenter i hela landet ska bli permanenta rapportörer.

- Ledningsgruppen på Läkemedelsverket fattar troligen beslut i vår. Ett par hundra rapporter är ett tillräckligt underlag, men det handlar inte om antalet utan om kvaliteten. Är det bra rapporter så behövs det färre, säger Kerstin Jansson och konstaterar att de rapporter som kommit in hittills är av god kvalitet.

Elinor Torp

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News