måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Pensionsnotan fortsätter att skena

Publicerad: 25 augusti 2023, 11:54

Skenande pensionskostnader fortsätter att plåga landets kommuner och regioner.

Foto: Henrik Montgomery/TT

En oväntat stark arbetsmarknad gör att kommuner och regioner väntas få in mer skattepengar än vad SKR tidigare trott. Men det ekonomiska läget är fortsatt tufft för verksamheterna.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSKR

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Senaste skatteunderlagsprognosen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) pekar på att lågkonjunkturen ännu inte nått arbetsmarknaden. Det betyder att kommuner och regioner får in mer skattepengar än vad SKR tidigare räknat med.

Läs också: Ny rekordhöjning av prisbasbeloppet – pensionssmäll väntar regioner

Samtidigt fortsätter det ekonomiska läget att vara tufft med hög inflation och skenande pensionskostnader.

SKR bedömer att regionernas pensionskostnader landar på 53 miljarder kronor i år och på nära 61 miljarder kronor nästa år. För kommuner väntas pensionsnotan bli drygt 61 miljarder kronor i år och 69 miljarder kronor år 2024.

”Regionerna har det särskilt tufft. Ökade kostnader inom hälso- och sjukvården, pensionskostnader och personalkostnader till följd av inflation och höjda räntor pressar kommuners och regioners ekonomi rejält”, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i ett pressmeddelande.

Inflationen, mätt som KPI, bedömer SKR sjunker till 2,8 procent nästa år. Enligt senaste inflationssiffran från statistikmyndigheten SCB var inflationen 9,3 procent i juli.

Skatteunderlagsprognosen, som SKR publicerar fem gånger per år, är tänkt att hjälpa kommuner och regioner i deras budgetarbete. Prognoserna ger en uppfattning om hur skatteintäkterna kommer att utvecklas och hur de slutligen blir.

Läs också: Sverige i lågkonjunktur – inflationens effekter långvariga

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev