Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Personalkostnader skapar stort underskott på Sus

Publicerad: 22 juli 2015, 12:35

Foto: NILS JAKOBSSON/Bildbyrån

Skånes universitetsjukhus, Sus, lägger stora summor på övertidsersättningar och inhyrd personal.


Kostnaderna som läggs på personal från bemanningsföretag har ökat till 51 miljoner kronor under årets första halvår jämfört med förra årets 25 miljoner kronor. Det innebär att universitetsjukhuset går med minus på 312 miljoner för perioden januari-juni, vilket är 240 miljoner sämre än budgetprognosen.
Det skriver Sydsvenskan.

Joakim Sandell (S), ordförande i sjukvårdsnämnden för Sus säger till Sydsvenskan att de dyra personallösningarna under semestern är huvudorsaken till det ökade underskottet. Helårsprognosen pekar på att underskottet kommer att bli nästan en halv miljard för sjukhusen i Malmö och Lund.

Samtidigt har väntetiderna för patienter inom allergivård, hjärtvård, cancervård och ögonsjukvård för barn fortsatt att öka. Inom nio av fjorton operationsområden, bland annat neurokirurgi, thoraxkirurgi och urologi, har väntetiderna ökat jämfört med samma tid förra året. Joakim Sandell säger till tidningen att sjuksköterskebristen kan ha påverkat tillgängligheten.

– Ett annat strukturellt problem är att Sus har för få vårdplatser, antalet har minskat med 150 sedan 2011. Många avdelningar, exempelvis onkologen, får ta emot patienter från helt andra områden, oftast multisjuka äldre, säger han till Sydsvenskan.

ELIN ROSLYNG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev