Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Plåster godkänt mot alzheimer

Publicerad: 28 september 2007, 13:06

Det första läkemedelsplåstret mot Alzheimers sjukdom är nu godkänt i Sverige. Plåstret ger mindre biverkningar än motsvarande orala läkemedel mot sjukdomen.


I veckan godkände EU-kommissionen alzheimerläkemedlet Exelon (rivastigmin) i plåsterform. Jämfört med den tidigare godkända kapselformen av läkemedlet ger plåsterberedningen en jämnare tillförsel av den aktiva substansen. Därmed blir frekvensen biverkningar i form av illamående lägre.

I en studie som tidigare i år publicerades i tidskriften Neurology lottades patienter till behandling med placebo eller rivastigmin i antingen i kapsel- eller plåsterform. Effekten var jämförbar i de båda grupperna som fick aktiv behandling.

Efter ett halvårs behandling var andelen patienter som rapporterat biverkningar i form av illamående och kräkning 7,2 procent respektive 6,2 procent bland patienter som fått plåsterberedningen. Motsvarande siffror bland patienter som fått kapselberedningen var 23,1 procent och 17,0 procent. Incidensen av biverkningar med plåstret gick inte att skilja från placebogruppen.

Enligt läkemedelsföretaget Novartis kommer man i dagarna att lämna in en ansökan till Läkemedelsförmånsnämnden LFN om att få plåsterberedningen förmånsberättigad. Läkemedlet kan sedan komma att bli tillgängligt för patienter kring årsskiftet.    Neurology 2007; 69(4 Suppl 1): 14–22

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News