torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

”Plattformen är en viktig seger för den svenska modellen”

Publicerad: 23 september 2013, 10:32

Den blir ett välfärdens Saltsjöbadsavtal, sade Kommunals ordförande Annelie Nordström om den etiska plattformen för vårdföretagen.


– Plattformen är en viktig seger för den svenska modellen och kommer att skapa ordning och reda i vård- och omsorgsbranschen, sade Annelie Nordström på en presskonferens på måndag förmiddag.

17 arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom vård och omsorg är nu överens om principerna om en öppenhet när det gäller kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor hos utförare med offentlig finansiering. Uppgifterna ska nästa år redovisas på en gemensam webbplats, tillgänglig för brukare och patienter.

Arbetet påbörjades för snart ett år sedan på initiativ av socialminister Göran Hägglund (KD). Hela tiden har det funnits tvivel om att parterna skulle kunna bli ense om svåra frågor som meddelarfrihet i privat verksamhet och redovisning av vinster.

– Även vi har tvivlat. Men genom att vi nu arbetat igenom frågorna så grundligt tillsammans med arbetsgivarna är en bra grund lagd, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision, till Dagens Medicin.

Gruppen har inget konkret förslag om hur även anställda i vårdföretag ska kunna slå larm om missförhållanden utan att riskera att få sparken. En statlig utredning kommer med sitt förslag i november och det ska ligga till grund för den konkretisering av kraven på vårdföretagen som nu börjat.

Under resten av 2013 ska ett kansli, som tillsätts av parterna, arbeta fram kravspecifikationer med villkoren för att få ansluta sig till den etiska plattformen. Första kvartalet 2014 ska vård- och omsorgsföretagen kunna skriva på avtalet.

Göran Fredriksson, ordförande i Vårdföretagarna, räknar med att nästa alla av hans 2 000 medlemsföretag ansluter sig. Organisationen Vårdföretagarna ska jobba hårt för att få med dem.

– Det handlar om att öka förtroendet för vård- och omsorgsbranschen, sade Göran Fredriksson.

Facken och arbetsgivarna tror att plattformen bidrar till en självsanering i branschen. Företag som inte vill köra med öppna redovisningar på den kommande gemensamma webbplatsen får svårt att hävda sig, är förhoppningen.

– Jag skulle vilja se den politiker som sluter ett avtal med ett vårdföretag som inte ansluter sig till plattformen, sade Annelie Nordström.

Relaterat material

Etisk plattform färdig

Minister vill se etisk lösning

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev