Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Professor vid Sahlgrenska misstänkt för bedrägeri

Publicerad: 25 februari 2008, 10:29

En professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg misstänks ha svindlat till sig 1,2 miljoner kronor från sin arbetsgivare.


Pengarna kom från medicinföretaget Nobel Biocare som hade ett forskningssamarbete med den aktuelle professorn.

Men i stället för att sätta in pengarna, som tänkt, på ett konto tillhörande Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, hamnade de på professorns privata konto.

– Det här är intäkter som SU skulle haft eftersom det handlar om ersättningar från Nobel Biocare. Vi ser det här som mycket allvarligt men det berör ingen anställd vid SU. Det är för oss självklart att sådant här ska polisanmälas omedelbart, säger Ann-Christine Andersson, kanslidirektör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Göteborgs-Posten.

Det var Nobel Biocare som först slog larm, eftersom företaget misstänkte att man hade betalat pengar till ett konto som inte var SU:s eget.

Det visade sig att SU inte fått ersättning för olika undersökningar, material och tjänster, som sjukhuset skulle ha fått från Nobel Biocare.

SU larmade då ledningen för Sahlgrenska akademin varpå händelsen polisanmäldes.

– Det här är en sorglig historia från början till slut som givetvis drabbar Sahlgrenska akademin även om vi inte förlorar några pengar, säger professor Olle Larkö, dekanus vid Sahlgrenska akademin, till Göteborgs-Posten.

Han bekräftar också att den aktuelle professorn, som är i 60-årsåldern, inte längre arbetar med forskning vid akademin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev