Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Psoriasisföreningen stänger sina kliniker

Publicerad: 22 februari 2021, 12:51

Sammanlagt påverkas 33 sjuksköterskor och undersköterskor av varslet. Föreningen har dessutom 18 läkare som arbetar som timanställda och på konsultbasis, och fem administrativa tjänster.

Foto: Psoriasisföreningen

Psoriasisföreningen i Stockholms län kommer att vara tvungna att lägga ner sina fem mottagningar till hösten. Orsaken är en havererad ekonomi till följd av pandemin.

Ämnen i artikeln:

PsoriasisHud

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


I förra veckan beslutade Psoriasisföreningens styrelse att varsla samtliga medarbetare på de fem mottagningarna i Stockholm. Orsaken är att föreningen under pandemin har tappat en stor del av sina patientbesök till följd av de anpassningar som har behövt göras för att klara kraven på smittsäkerhet.

– Vi har varit tvungna att ta bort alla våra drop-in-tider, vilket inneburit att antalet vårdtillfällen minskat med 30 – 50 procent, och därmed en lika stor del av vårdersättningen från Region Stockholm, berättar Psoriasisföreningens verksamhetschef Annelie Edrén.

Sammanlagt påverkas 33 sjuksköterskor och undersköterskor av varslet. Föreningen har dessutom 18 läkare som arbetar som timanställda och på konsultbasis, och fem administrativa tjänster. Samtliga anställda har varit korttidspermitterade under pandemin. 

Föreningen ansökte nyligen om underhållsstöd från regionen, men fick avslag. Enligt Annelie Edrén var det ett engångsbelopp på drygt 1 miljon kronor som hade kunnat hålla mottagningarna flytande till dess pandemin är över. 

– Vi har uttömt alla möjligheter och har ekonomi så att vi klarar oss till september, men sedan kommer vi att vara tvungna att sätta oss själva i konkurs. 

Ett ytterligare bakslag var att föreningsbidraget för Psoriasisföreningen 2021 halverades från en miljon kronor, till 500 000 kronor. 

– Hade det inte gjort det kanske vi hade klarat oss till pandemin är över, fast det hade varit med nöd och näppe, säger Annelie Edrén. 

Enligt föreningen kommer nedläggningen av de fem mottagningarna att få stora konsekvenser för de 5 400 patienter med kronisk psoriasis och atopiskt eksem som i dag får sin vård och behandling vid mottagningarna. 

– Det finns inga alternativ för de här patienterna. Tidigare fanns en mottagning på Ersta sjukhus, Utsikten, men den lades ner förra året. Och sjukhusen har tagit bort sin medicinska ljusbehandling. Vad jag vet finns det en liten mottagning i Älvsjö som jag tror har en uvb-box, och det räcker ju inte, säger Annelie Edrén. 

Om Psoriasisföreningen

Psoriasisföreningen i Stockholms län är en ideell och patientstyrd förening som har funnits sedan 1968. Föreningen har i dagsläget fem mottagningar i Stockholms län.

Omkring 5 400 patienter får varje år vård på någon av mottagningarna. 

Förutom personer med psoriasis tar mottagningen emot patienter med atopiskt eksem, vitiligo, ichytos och andra diagnoser som kan behandlas med ljusbehandling.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev