Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Räknade fel med 105 miljoner

Publicerad: 1 februari 2011, 12:02

Omfattande och omedelbara åtgärder krävs. Det anser ledningen för Landstinget Blekinge med anledning av fjolårets mångmiljonsunderskott.


Boksluten för Sveriges landsting är i många fall en dyster läsning och Blekinge är inget undantag. När 2010 års resultat blev offentligt stod det klart att landstiget gick 71,3 miljoner kronor back.

– Läget är mycket allvarligt och det kommer att krävas omfattande och omedelbara åtgärder för att komma till rätta med landstingets ekonomi, säger landstingsdirektör Jan Svanell i ett pressmeddelande.

Att det inte var ett ännu större underskott som redovisades under måndagen förklaras enligt landstinget dels av statens tillfälliga konjunkturstöd, dels av att vissa verksamheter gick med ett mindre överskott.

Något överskott var det dock inte tal om inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen som redovisade ett underskott på 260 miljoner kronor. Betydligt sämre än fjolårets sista prognos som spådde att förvaltningen skulle gå 155 miljoner kronor back.

– Det finns ett antal skäl till varför resultatet försämrades. En förklaring är att hälso- och sjukvårdsförvaltningen inte har lyckats få ekonomisk effekt av vidtagna åtgärder. Ett annat skäl är att vi inte fick ta del av kömiljarden fullt ut. Men detta förklarar inte allt. Det är givetvis mycket allvarligt att skillnaden blev så pass stor, säger Jan Svanell.

Fotnot: Landstinget Blekinge fick cirka 12 miljoner av regeringens kömiljard efter att ha hamnat på 14.e plats av Sveriges 21 landsting och regioner.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev