onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Ransnäs rekordskadestånd tufft för Socialstyrelsen

Publicerad: 5 september 2006, 12:22

Processen och uppgörelsen med Medanalys och dess tidigare ägare Lennart Ransnäs kostar Socialstyrelsen närmare 50 miljoner kronor. Frågan är hur Socialstyrelsen ska klara rekordbeloppet.


Förlikningen med Lennart Ransnäs och konkursboet efter Medanalys innebär att Socialstyrelsen ska betala runt 30 miljoner kronor till konkursboet samt 13 miljoner kronor till Lennart Ransnäs själv, se även Dagens Medicin nr 35/06.

- Situationen är unik. Staten har aldrig ålagts att betala så här höga belopp, säger Daniel Kjellgren, handläggare på Justitiekanslern, JK, som drivit ärendet för Socialstyrelsen.

Förutom skadeståndet på 43 miljoner kronor kostar tvisten Socialstyrelsen omkring 5miljoner kronor i advokatkostnader.  Myndigheten skrev i en skrivelse till socialdepartementet i augusti att det "skapats ett utrymme" på 14miljoner kronor till förlikningen med Medanalys. Pengar som utgjorde överskott på 2005 års budget.

Men med tanke på vad förlikningen med både företaget och Lennart Ransnäs nu verkligen kom att kosta så fattas runt 29miljoner kronor.

Att Socialstyrelsen ska betala hela beloppet anses orimligt. Myndighetens generaldirektör Kjell Asplund är mycket förtegen om vilken strategi som förs för att klara detta.

- Vi kommer att klara kostnaden delvis med egna medel men för även diskussioner med regeringskansliet om detta. Mer kan jag inte säga. När det gäller ersättningen för kostnaderna för Medanalys konkursbo så är den summan inte fastställd ännu, det kan bli mindre än 30 miljoner kronor, säger Kjell Asplund.

Tilläggsanslag inget konstigt  På socialdepartementet vill departementsrådet Heléne Dahl Fransson inte säga någonting om huruvida Socialstyrelsen på något sätt kommer att kompenseras, eller om det ens förekommer några diskussioner med myndigheten om särskild ersättning.  - Nej, inte ens hypotetiskt, svarar hon bara.

Departementets rättschef Björn Reuterstrand säger att Socialstyrelsen får ansöka om tilläggsanslag enligt gängse rutiner, så får riksdagen ta ställning till detta utifrån regeringens budgetförslag.  - Även om detta ärende med Medanalys är ovanligt så är det inget konstigt med att en myndighet begär tilläggsanslag, säger Björn Reuterstrand.

Pengarna byter bara portmonnä  Att parterna nu nådde en förlikning var enligt Daniel Kjellgren på JK, en rent "processekonomisk fråga". Att driva en rättegång i åtta månader kunde bli en kostsam historia, både för staten och för Lennart Ransnäs. Detta faktum gjorde att parterna, som förhandlat i flera år - och haft förlikningsmän inkopplade - plötsligt närmade sig varandra och kunde nå en uppgörelse.

De runt 30 miljoner kronor som Socialstyrelsen ska betala till konkursboet efter Medanalys ska täcka företagets konkurskostnader.  - Det är pengar som staten legat ute med som Socialstyrelsen får betala tillbaka. Statens pengar byter alltså bara portmonnä, säger Daniel Kjellgren på JK.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev