Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Regionerna slipper söka bidrag för covidvård

Publicerad: 5 januari 2021, 06:55

Civilminister Lena Micko (S).

Foto: Ninni Andersson

Regionerna ska inte längre behöva ansöka om statsbidrag för de merkostnader som covidvården innebär, uppger civilminister Lena Micko (S) till Sveriges Radio.


Ämnen i artikeln:

SKRCovid-19

I stället ska ett schablonbelopp delas ut per invånare i respektive region. Syftet är att förenkla för regionerna och minska den administrativa bördan, enligt Lena Micko (S).

– Med tanke på läget och att regionerna ska kunna känna sig säkra på att det här är någonting som staten garanterar har man fört fram frågan om att inte hela tiden behöva ansöka, säger Lena Micko till radions Ekoredaktion och tillägger:

– Men jag vill verkligen betona att självklart kommer vi från regeringens sida att följa upp hur det ser ut, om vi behöver göra justeringar.

Regeringen skjuter även till nya pengar för att regionerna ska klara covidvården. Det handlar om två miljarder kronor som tidigare avsatts för uppskjuten vård, som nu flyttas till covidvården.

Ytterligare en miljard ska hjälpa regionerna att täcka merkostnader för december och 100 miljoner kronor går till att täcka transport och personalkostnader när patienter behöver flyttas mellan olika regioner.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRCovid-19

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev