söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Revisorskritik mot förra VGR-styret: ”Allvarliga brister i skötseln av sjukhusens ekonomi”

Publicerad: 12 april 2023, 12:16

Revisorerna konstaterar att den förra regionstyrelsen, med f d ordförande Johnny Magnusson (M) i spetsen, brast i den ekonomiska styrningen av sjukhusen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det gamla blågröna styret i Västra Götalandsregionen, VGR, får svidande kritik av revisorerna som granskat verksamhetsåret 2022.

Ämnen i artikeln:

Västra Götalandsregionen

Emil Schröder

emil.schroder@bonniernews.se


I revisionsrapporten för 2022 konstateras det att den föregående regionstyrelsen ”inte har skött verksamheten på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt”.

Två av revisorerna, Sven Liljegren (S) och Gun Alexandersson Malm (L), går längre i sin kritik och riktar anmärkningar på flera punkter mot regionstyrelsen, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Läs även: VGR avskriver sjukhusens underskott – igen

I sin revisionsberättelse påpekar de ”allvarliga och väsentliga brister” inom informationssäkerhet, krisberedskap, dataskydd och i styrningen och den interna kontrollen av sjukhusens ekonomi.

Då sjukhusen kontinuerligt redovisat budgetunderskott har regionstyrelsen brustit i sin uppsikt och ställt otillräckliga krav på åtgärder och återrapportering från sjukhusstyrelserna, bedömer Sven Liljegren och Gun Alexandersson Malm.

Regionstyrelsen kommenterade revisionsberättelsen under ett extrainsatt sammanträde på tisdagen där man delvis motsatte sig revisorernas kritik.

”Regionstyrelsens bedömer att det är genomförandet av fattade beslut som brister och inte planer, uppföljning och åtgärder i sig”, skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

I revisionsrapporten får även sjukhusstyrelserna ta emot kritik för att man inte gjort tillräckligt för att åtgärda de negativa ekonomiska resultaten.

Sjukhusen i väster och Skaraborgs sjukhus får den allvarligare kritiken med en anmärkning och Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Södra Älvsborgs sjukhus får en erinran, enligt P4 Göteborg.

Läs också: VGR utreder gratis skor till anställda: ”Ett viktigt signalvärde”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev