Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Riksdagen vill utreda skatteutjämningssystemet

Publicerad: 3 december 2020, 15:39

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Hela skatteutjämningssystemet mellan kommuner och regioner ska utredas igen. Det anser riksdagens finansutskott.


2018 presenterade utredare Håkan Sörman sin utredning Lite mer lika, där modellen för kostnadsutjämningssystemet mellan kommuner och regioner skulle göras om. Det nya systemet som trädde i kraft vid årsskiftet kritiserades hårt av bland andra Moderaterna i Region Stockholm och ovissheten var stor kring hur förslaget skulle slå för regionernas ekonomi. 

Nu har Centerpartiet fått med sig finansutskottet på att hela skatteutjämningssystemet ska utredas. 

– Håkan Sörmans utredning handlade bara om kostnadsfördelning. Hela systemet har inte utretts sedan 2008, säger Rickard Nordin, vikarierande ekonomisk-politisk talesperson, till Dagens Medicin.  

Den översyn som utskottet vill ha ska handla både om incitament för tillväxt, men också fokus på likvärdig service.

– Där ser vi också utmaningar, inte minst när det handlar om demografin. 

Utskottet har inte definierat om regionernas sjukvård inkluderas i begreppet service. 

– Men ur ett centerperspektiv handlar det om tillgången på sjukvård och annan offentlig service. Det betyder inte att det ska se likadant ut, men att de grundläggande förutsättningarna finns, säger Rickard Nordin. 

Vänsterpartiet hade invändningar mot vilka delar som ska utredas. I en så kallad motivreservation anser partiet att det är nödvändigt med en översyn av det kommunala utjämningssystemet, men att frågan om tillväxthämmande incitament inte behöver utredas ytterligare en gång. Enligt Västerpartiet ska översynen i stället fokusera på att ta fram ett system som ger förutsättningar för likvärdig kommunal service och välfärd i hela landet och att en mer omfattande omfördelning mellan kommunerna och en ökad statlig finansiering bör övervägas.

Riksdagen ska ta beslut om tillkännagivandet den 10 december. Därefter är det upp till regeringen att tillsätta en utredning. 

 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev