Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Riksrevisionen vill att staten utreder SOS Alarm – igen

Publicerad: 29 maj 2015, 11:05

Det finns problem, brister och oklarheter med larmoperatören som staten borde ta tag i, konstaterar Riksrevisionen.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Bara några minuter före det att Riksrevisionen började sin pressträff på fredagen stannade en ambulans med påslagna blåljus utanför myndighetens byggnad i centrala Stockholm som en påminnelse om det som skulle presenteras.

I rapporten ”Regeringens styrning av SOS Alarm – viktigt för människor trygghet” spaltar Riksrevisionen upp en rad punkter där larmoperatörens verksamhet behöver förbättras. Bland annat har SOS Alarm problem att hitta adresser, okynnessamtal och omodern it-utrustning.

– Det finns brister som skapar en risk för den nödställde, sade riksrevisor Claes Norgren.

I sin rekommendation till regeringen skriver Riksrevisionen att det utöver mer tillsyn även behövs en statlig utredning av SOS Alarms driftsform. I dagsläget är det ett vinstdrivande bolag som ägs av staten och Sveriges Kommuner och Landsting.  Just bolagsformen är problematiskt, konstaterar Riksrevision, och noterar att de 6,6 miljoner kronor som SOS Alarm under en femårsperiod tvingats betala i viten till sina egna delägare, landstingen, motsvarar ungefär 15 helårstjänster.

Men den statliga Alarmeringstjänstutredningen landade ju redan för två år sedan i att SOS Alarms verksamhet bättre sköts av en ny myndighet?

– Vi tycker att den analys som gjorts tidigare har varit för snäv och det finns ett antal fundamentala utmaningar i den här konstruktionen som man borde fundera på. Är det naturligt att delägarna startar en alternativ konkurrerande verksamhet? Är det en effektiv ordning? Finns det förutsättningar för konkurrens? De aspekterna tycker vi att man inte riktigt har bottnat i, sade Claes Norgren och syftade på den ambulansdirigering som landstingen i Uppsala och Västmanland startade i veckan.

En till utredning alltså?

– Ja, ibland måste man fundera på hur man ska göra. Det är inte så lätt att veta det.

Rapporten

■ Enligt Riksrevisionen bor 21 procent av alla svenskar i kommuner där byggnadernas lägesbeskrivning riskerar att vara ungefärlig och det finns ingen skyldighet för kommuner att tillhandahålla uppdaterade kartor och adressregister. Under den stora skogsbranden i Västmanland resulterade detta bland annat i att räddningsinsatsen försenades med 40 minuter.
■ Ett annat stort problem är felringningar och okynnessamtal. Enligt Riksrevisionen lägger SOS Alarm ner totalt 33 dygn per år att okynnessamtal och det finns i nuläget inget system för reprimander för dem som ringer.
■ Även det avtal som reglerar SOS Alarms verksamhet behöver enligt Riksrevisionen förtydligas då det bland står att svarstiden i normala fall inte ska vara mer än 30 sekunder, utan att det närmare definieras vad som är normalt.
■ Riksrevisionen anser också att SOS Alarms tekniska system behöver uppdateras så att information kan vidarebefordras digitalt i larmkedjan. Dagens system gör att larmoperatörerna i vissa fall behöver överföra information muntligen.
■ Det saknas också tillsyn av överkopplingen av samtal mellan SOS Alarm och andra länkar i larmkedjan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev