söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Sahlgrenska ska spara 600 miljoner – ber regionen om mer pengar

Publicerad: 22 maj 2023, 09:30

Både Hanna Kataoka (till vänster), ordförande för Läkarförbundet på Sahlgrenska, och Cecilia Dalman Eek, styrelseordförande i Sahlgrenska, menar att regionen behöver skjuta till mer pengar för att sjukhuset ska klara vården.

Foto: Läkarförbundet, Mathias Bergeld/Bildbyrån, Västra Götalandsregionen

Sahlgrenska universitetssjukhuset ska kapa kostnaderna med 600 miljoner kronor. Det framkom vid ett extra styrelsemöte i förra veckan.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetLäkarförbundetVästra Götalandsregionen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Som Dagens Medicin tidigare rapporterat gick Sahlgrenska back med 300 miljoner konor under årets första tre månader. De främsta orsakerna till underskottet är höjda sociala avgifter, hög inflation och ökade driftskostnader till följd av en högre produktion.

Läs också: Revisorskritik mot förra VGR-styret: ”Allvarliga brister i skötseln av sjukhusens ekonomi”

Även personalkostnaderna är högre än budgeterat, skriver Sahlgrenska i ett pressmeddelande. För att få ekonomin i balans har sjukhuset tagit fram en handlingsplan med fyra huvudområden:

• Omedelbara åtgärder inom områdena för att sänka kostnadsnivån motsvarande 600 miljoner kronor, motsvarande cirka 3 procent av sjukhusets omsättning.
• Minskad administration.
• Sjukhusgemensamma beslut i syfte att stödja en lägre kostnadsutveckling.
• Långsiktiga, strukturella åtgärder som sänker kostnadsnivån på sikt.

Sparpaketet räcker dock inte för att nå en budget i balans i år.

”Styrelsen är tydlig med att medarbetarna närmast patienterna ska värnas i de svåra prioriteringar som måste göras. Men universitetssjukhuset kan inte lösa hela underfinansieringen på egen hand och vi har därför skrivit till ägaren i Västra Götalandsregionen”, säger ordförande Cecilia Dalman Eek (S) i pressmeddelandet.

Läkarförbundet på universitetssjukhuset tycker att förslagen är diffusa. Samtidigt är facket inne på samma linje som styrelsen, att regionen behöver skjuta till mer pengar för att klara vården, rapporterar Mölndals-Posten.

– Det behövs tillskott i budgeten helt enkelt, från regionalt håll. Politikerna behöver titta på vilken vård de faktiskt vill kunna erbjuda invånarna, säger Hanna Kataoka, ordförande för Läkarförbundet på Sahlgrenska, till tidningen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev