söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Sjukhusdirektören: Slutsålt hos Karolinska

Publicerad: 2 juni 2022, 12:40

”Om jag skulle ha personal till att öppna fler vårdplatser, så har jag inte lokaler för det”, säger Karolinskas Björn Zoëga. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det blir svårt att få fram fler vårdplatser på Karolinska universitetssjukhuset. Men det är inte bristen på personal som sätter stopp, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga till Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetBjörn ZoëgaVårdplatsLöner

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


I en intervju med tidningen förklarar han att vårduppdraget och patientunderlaget inte sträcker sig längre än till dagens 1 120–1 180 vårdplatser som Karolinska har.

Läs också: Hemlig rapport tar parti om samarbetsproblem 

– Det är slutsålt i det här huset. Om jag skulle ha personal till att öppna fler vårdplatser, så har jag inte lokaler för det. Huset är byggt för att vara mindre – patienterna ska strömma igenom, säger Björn Zoëga till Dagens Industri

På frågan om Karolinska, som gjorde en vinst på 740 miljoner kronor förra året, borde göra mer i Stockholms krisande förlossningsvård svarar Björn Zoëga att han gärna ser att regionen tar ett mer samlat grepp om vården. Barnmorskornas krav på högre lön och mindre arbetstid är inte orimliga, enligt sjukhusdirektören, men det är svårt för enskilda sjukhus att ge dem sockrade erbjuden. 

Läs också: Här saknas barnmorskor till 1900 förlossningar 

– Det finns inte en riktig marknad för det finns bara x antal barnmorskor. Skulle vi plocka över fler hit skulle det blir brist någon annanstans. Samtidigt har vi ju samma ägare. Jag säger inte att de har monopol men… de är en stark grupp, som gör ett bra jobb och vet vad de är värda, säger Björn Zoëga till Dagens industri.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev