Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Sjuksköterskor ifrågasatta när de ville införa ny teknik

Publicerad: 3 September 2008, 13:50

När sjuksköterskorna på Karlskoga lasarett skulle börja använda en ny avancerad metod för att lägga in katetrar mullrade det i läkarleden. Nu har kritiken tystnat och sjuksköterskorna har vidareutvecklat tekniken.


Ämnen i artikeln:

Karlskoga lasarettRegion Örebro Län

Finns det verkligen vetenskapligt stöd för den här metoden? Och om den är bra, vilken yrkesgrupp ska arbeta med den och var ska den placeras på sjukhuset?

Det var frågor som restes från olika håll när en grupp sjuksköterskor på Karlskoga lasarett för några år sedan ville börja använda PICC-linetekniken på intensivvårdsavdelningen vid sjukhuset. PICC-line står för perifer inläggning av central venkateter. Metoden används vanligen för att ge cytostatika och innebär att en kateter sätts i armen och sedan förs till övre hålvenen, se faktaruta.

– Eftersom jag är avdelningschef hade jag först bestämt att hålla mig i bakgrunden, inte vara med i gruppen, utan bara backa upp den. Men trots att vi redovisade vetenskapliga artiklar stötte vi på patrull och då insåg jag att det skulle ge mer tyngd om jag som chef var med, säger Anne-Marie Karlsson, sjuksköterska och avdelningschef vid intensivvårdsavdelningen, IVA, på Karlskoga lasarett.

Det inledande motståndet har nu försvunnit och Anne-Marie Karlsson tror att en del av det hade sin grund i att kritikerna inte informerats ordentligt om den nya tekniken.

Till slut blev det sju sjuksköterskor vid sjukhuset som vidareutbildade sig inom PICC-line. I dag har gruppen minskat till fyra stycken, sedan tre sjuksköterskor har valt att sluta lägga in PICC-line.

– De blev helt enkelt tveksamma och tyckte att det var för avancerat, de kände att de inte vill ha det här ansvaret. Och det är inte konstigt, det här ligger på gränsen för vad sjuksköterskor kan klara, men det finns hela tiden en anestesi­läkare på plats som primärjour när vi gör insättningarna, säger Anne-Marie Karlsson.

Sedan tekniken infördes i Karlskoga 2005 har den utvecklats genom att ultraljud används inför nålsättningen. Därigenom ökar chanserna att sjuksköterskorna hittar en ven och inte råkar träffa en artär.

De sjuksköterskor som arbetar med metoden har inget speciellt lönetillägg för just det, men får ett tillägg på cirka 1 000 kronor i månaden som utfaller för alla sjuksköterskor som tar på sig avancerade arbetsuppgifter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev