Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Sjukskrivningar underkänns

Publicerad: 4 september 2007, 14:47

Läkare sjukskriver folk utan att veta om det gör någon nytta. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport och riktar kritik mot sjukvårdshuvudsmännens ledningar.


– Sjukskrivning är en del av vården och behandlingen av patienten. Utan fungerande kvalitetssystem och dokumentation och uppföljning av insatserna vet man inte vilken effekt sjukskrivningarna har på patienternas hälsotillstånd, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning enligt ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har sedan 2003 granskat sjukskrivningsprocessen ur ett antal olika perspektiv. I den sista rapporten som presenterades i dag, tisdag, har den psykiatriska öppenvården och primärvården undersökts. Patienter som är långtidssjukskrivna, mer än 60 dagar, med vissa psykiska diagnoser som ångesttillstånd och stressreaktioner har stått i fokus.

Slutsatsen är att sjukvårdshuvudmännens ledningar ofta inte infört ledningssystem för sjukskrivningsprocessen. På vårdcentralerna har man i många fall infört lokala rutiner för arbetet, medan dessa oftast saknas inom psykiatrin. Det saknas också rutiner för samverkan mellan psykiatri, primärvård och andra aktörer, som Försäkringskassan.

Läs rapporten på Socialstyrelsens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News