torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Sjukvården får hård kritik av myndighet

Publicerad: 24 april 2013, 12:46

Sjukvårdens egna lex Maria-anmälningar håller inte måttet och antalet anmälningar från patienter blir allt fler. Socialstyrelsen utdelar skarp kritik i sin sista tillsynsrapport till regeringen.

Ämnen i artikeln:

Lex SarahLex Maria

Förra året fick Socialstyrelsen in 2 143 anmälningar enligt lex Maria från sjukvården. Nu sågar Socialstyrelsen anmälningarna som kommer in. Likaså får de anmälningar som görs enligt lex Sara, som är omsorgens motsvarighet till lex Maria, hård kritik.

– Vi kan konstatera att många av anmälningarna enligt lex Maria och lex Sarah inte håller måttet. Utredningarna saknar en redogörelse av de bakomliggande orsakerna till en viss händelse. Framför allt saknar utredningarna en bedömning av risken för att något liknande skulle kunna ske igen, säger Kerstin Hammar, projektledare och utredare, i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen lämnade i dag, onsdag, över sin årliga tillsynsrapport till regeringen.

I rapporten får också hälso- och sjukvårdens ledning kritik för brist på ansvar för hur de anställda utför sitt arbete.

– Vi ser genomgående brister i vårdens och omsorgens kvalitetsarbete. De som ansvarar för vård och socialtjänst tar inte heller sitt fulla ansvar för att se till att alla medarbetare följer de regler som styr verksamheten, säger Kerstin Hammar.

Socialstyrelsen konstaterar också att antalet anmälningar från patienter och anhöriga ökade 2012 så att det var 400 fler än 2011.

Den tillsynsrapport som lämnats in är den sista från Socialstyrelsen då den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg kommer att sköta tillsynen från och med juni.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev