Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Skåneläkare åtalas för fiffel

Publicerad: 13 februari 2008, 18:52

Läkaren lät betalningar för uppdrag som stafettläkare gå via bolag i utlandet. Nu kräver Skatteverket 3 miljoner kronor för den undanhållna skatten.


Enligt Skånska Dagbladet lät läkaren år 2000 meddela Skatteverket att han flyttade till London. I samma veva bildade han ett bolag i Norge där han anställde sig själv. Senare flyttades bolaget  till skatteparadiset Gibraltar.

Men enligt åklagaren har mannen i själva verket hela tiden arbetat som stafettläkare i Sverige och låtit betalningen för arbetet gå till hans utlandsregistrerade bolag. Totalt rör det sig under en fyraårsperiod om intäkter på 6,1 miljoner kronor som läkaren tjänat skattefritt.

– Om han tjänat pengarna på normalt sätt skulle han ha betalat 2,9 miljoner i skatt. Till detta kommer ett skattetillägg om han blir fälld för brottet, säger kammaråklagare Ulla Karlbrink till Skånska Dagbladet.

Sammanlagt har åklagaren kallat 16 vittnen till rättegången. Vittnena ska intyga att läkaren personligen har arbetat på de vårdinrättningar dit hans företag sålt sina tjänster.

Läkaren är nu åter skriven i Sverige, efter påtryckningar från Skatteverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev