Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Skattemyndigheten granskar landstingsaffärer i Stockholm

Publicerad: 11 november 2003, 14:25

Skattemyndigheten har beslutat om en omfattande skatterevision i Stockholms läns landsting. Granskningen gäller både förvaltningen och de landstingsägda bolagen.


Förra veckan gjorde revisorer från skattemyndigheten de inledande besöken i en revision av Stockholms läns landsting. Granskningen kan leda till att landstinget anses ha betalat för lite moms, arbetsgivaravgifter eller F-skatt. Vanligtvis tar en kontroll från skattemyndigheten minst ett år, så först då kan ett beslut väntas komma.   Till att börja med är det räkenskapsåret 2002 som synas, men även tidigare år kan bli föremål för revision. Enligt finansdirektör Helena Holmstedt gäller granskningen två juridiska personer inom landstinget:  *Förvaltningen. Här ingår Karolinska sjukhuset, Södertälje sjukhus, landstingsstyrelsens förvaltningskontor, regionplane- och trafikkontoret, landstingsrevisorerna, färdtjänstnämnden, kulturnämnden, patientnämnden och landstingsfastigheter.  *Landstingshuset i Stockholm AB. Här ingår i princip alla landstingets helägda aktiebolag, till exempel Danderyds sjukhus, Norrtälje sjukhus, Huddinge universitetssjukhus, Södersjukhuset, S:t Eriks ögonsjukhus, Ambulanssjukvården i Stockholm, Folktandvården och Locum.  I praktiken innebär det här nästan hela landstinget. Men till exempel koncernen för Stockholms lokaltrafik, SL, är exkluderad. Just SL ligger som enda aktiebolag utanför Landstingshuset AB. Och SL granskades för några år sedan av skattemyndigheten. Det ledde till en mångårig tvist, som gäller att SL för år 2000 redovisade ett underskott på 2,6 miljarder kronor. Landstinget gick då in som ägare med 3,0 miljarder kronor. Enligt skattemyndigheten gjorde SL därmed en vinst på 400 miljoner kronor och skulle ha betalat 112 miljoner kronor i skatt, i stället för noll kronor, som var fallet.

Granskning ska ske vart femte år   På det följde en principiell diskussion om huruvida SL är ett aktiebolag som vilket som helst och om landstinget är en aktieägare som vilken som helst. Det hela slutade med att varken SL eller Stockholms läns landsting behövde betala mer i skatt. Den del av konflikten som fortfarande ska avgöras i domstol gäller ett tydliggörande av vilka regler som gäller, enligt Helena Holmstedt.  Hela Stockholms läns landsting är en koncern. Inom en koncern är det vanligt att förluster i vissa bolag kvittas mot vinster i andra. Det är en god affär ur skatteperspektiv, eftersom vinsterna då blir lägre, vilket också innebär lägre skatt.   I brevet från skattemyndigheten står att landstinget granskas eftersom det ingår i "en av de koncerner som omfattas av den samordnade koncernkontrollen". Det betyder att landstinget är en av landets cirka 300 koncerner som skattemyndigheten har i uppdrag att granska ungefär vart femte år, enligt tjänstemän på skattemyndigheten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev