Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Skuldberg "inget problem"

Publicerad: 8 januari 2008, 12:14

De svenska landstingen har en sammanlagd pensionsskuld på 150 miljarder kronor. Inget problem, enligt Claes Olsson, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.


Det är ekonominyheterna.se som har tagit fram statistik kring samtliga landstings pensionsåtagande. Genomgången visar att landstingen totalt ska betala ut 150 miljarder till dagens och framtida pensionärer.

– Det är inget problem. Detta är utgifter som man känt till i 30 år och det viktigaste nu är att landstingen har en ordnad ekonomi där det finns överskott som kan användas bland annat till pensioner, säger Claes Olsson.

Till skillnad från privata företag sätter majoriteten av landstingen inte av till de anställdas pensioner löpande. Landstingen redovisar i stället sina framtida pensionsåtaganden som en skuld och pensionerna betalas ut efterhand.

Finns det någon risk för att den stora pensionsskulden gör att anställda får lägre eller ingen pension?

– Nej inte alls. Det handlar visserligen om stora utgifter för landstingen, men pensionerna är ett så kallat prioriterat område, som gör att de går före allt annat. Pensionerna är exempelvis ett starkare löfte än att vi ska ge en viss sjukvård, säger Claes Olsson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev