Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Socialstyrelsen ska följa upp väntetider

Publicerad: 11 april 2012, 14:59

Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att utveckla sin uppföljning av väntetider i sjukvården.


Socialstyrelsen ska nu följa upp hur landstingen arbetar för att korta köerna enligt de krav som ställs för att ta del av kömiljarden. I uppdraget ingår också att ta reda på vad landstingen gör för att leva upp till den nationella vårdgarantin, den som bland annat förbinder landstingen att erbjuda den som söker hjälp hos primärvården kontakt samma dag.

Kömiljardens undanträngningseffekter, som väntetid för återbesök, ska också analyseras, och Socialstyrelsen ska besöka landstingen för att på plats föra en dialog om arbetet med att korta köerna.

– Vi jobbar redan med detta i form av tre regeringsuppdrag som nu samlas under en hatt. Det gör att vi kan jobba med det mer långsiktigt, och lägga mer resurser på det, säger Marie Lawrence, enhetschef för Socialstyrelsens utvärderingsenhet.

Men samma rapporteringstider som tidigare gäller, betonar hon.

Socialstyrelsen ska också bygga upp ett system för att bättre följa väntetider på akutmottagningarna och ta fram indikatorer som mäter kvaliteten i akutvården.

– Än så länge ligger vi i startgroparna med detta, men lämnar ett pm till departementet om 14 dagar där vi beskriver hur tänker gå vidare, säger Marie Lawrence.

Socialstyrelsen ska presentera sin första slutrapport inom uppdraget den 23 maj.

EBBA BLUME

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev