torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Socialstyrelsen slutar med abortstatistik

Publicerad: 22 maj 2013, 11:00

Socialstyrelsen kommer tills vidare att sluta samla in abortstatistik. Beslutet väcker förvåning i vården.


I ett brev till alla kliniker i Sverige som utför aborter skriver Socialstyrelsen att inrapporteringen av abortstatistik stoppas. Motiveringen är att det pågår en översyn av hur detaljerade uppgifter om aborter som ska samlas in. Det rapporterar tidningen Dagen.

–  När våra egna jurister tittade på rutinerna kom de fram till att blanketterna som vi använder för insamlandet av uppgifter kan bryta mot kravet på anonymisering. säger Petra Otterblad Olausson, avdelningschef på Socialstyrelsens avdelning för statistik och utvärdering, till Dagen.

Beslutet att stoppa insamlingen av abortstatistik väcker förvåning i vården.

–   Statistiken är absolut inte på individnivå. Den beskriver mer situationen ur en samhällssynpunkt. Syftet med statistiken är att arbeta förebyggande, säger Agneta Zellbi, överläkare och ansvarig för abortmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm, till tidningen.

Hon säger att Södersjukhuset kommer att fortsätta att sammanställa statiken som vanligt och rapportera in den till landstinget men inte till Socialstyrelsen.

I brevet till klinikerna skriver Socialstyrelsen att abortstatistiken för 2012 inte kommer att publiceras som planerat och att halvårsrapporten för 2013 inte kommer att produceras. Men myndigheten lovar att återkomma med ett definitivt besked om abortstatistikens framtid så snart den pågående översynen är klar.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev