Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

SOS Alarm: Vi har arbetat enligt de rutiner som finns

Publicerad: 25 augusti 2010, 15:03

Stockholms läns landsting ska utreda om det begåtts något fel i ett uppmärksammat fall där en patient avled sedan en ambulans dirigerades om.


Den tragiska händelsen ägde rum i samband med motionsloppet Midnattsloppet i Stockholm den 14 augusti i år. Vid målgång föll den 26-årige mannen ihop, sjukvårdspersonal på plats konstaterade att han var utan puls och påbörjade hjärt- lungräddning. Ambulanspersonal tog sedan över och påbörjade transporten till närmsta sjukhus, Södersjukhuset.

När ambulansbesättningen via SOS Alarm sedan ringde för att förvarna Södersjukhuset att ambulansen är på väg befann den sig, enligt SOS Alarms webbkarta, vid olycksplatsen. Personal på Södersjukhusets akutmottagning hade enligt uppgift då redan flera pågående larm och uppgav att de inte hade möjlighet att ta emot patienten. Ansvarig på SOS Alarm beslutade att dirigera om ambulansen, som enligt webbkartan då befann sig på Ringvägen, till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– SOS Alarm har rätt att dirigera om ambulanser vid överbelastning, Vi har arbetat enligt de rutiner som finns, säger Anette Larsson Zetterlund, vårdchef på SOS Alarm Stockholm.

Hon säger att SOS Alarm innan förvarningen inte fått några uppgifter om att Södersjukhuset inte kunde ta emot fler larm.

– Det är en bedömning som sjukhuset gör själva och den informationen ska vi få. Det är de rutinerna vi följer.

Enligt Anders Klarström, presstalesman för SOS Sverige, kan den överbelastning som gör att ett sjukhus inför ambulansstopp ”rent teoretiskt” inträffa samtidigt som SOS Alarm ringer och förvarnar om en patient.

Sedan händelsen uppmärksammats i media beslutade Stockholms läns landsting, SLL, i går, tisdag, att tillsätta en utredning för att se om det finns något fog för den kritik som lagts fram.

– Vi har ingen färdig bild av vad som inträffat och kan i dag inte göra en bedömning av vilken typ av kommunikation som har ägt rum. Det vi kan bekräfta är att patienten förts till Karolinska i Solna. Vad som hänt under vägen är oklart så det kan jag inte kommentera, säger Anders Fridell, presschef på landstingstyrelsens förvaltning.

Han hoppas att utredningen kan bli klar i slutet av veckan.

– SOS Alarm dirigerar ambulanssjukvården. Vad jag förstår så anser Södersjukhuset att de inte är inblandade i patientfallet, säger Anders Fridell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev