måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Sparförslag godkänns: Akuten i Lidköping stängs

Publicerad: 24 augusti 2023, 13:03

Efter flera vänder står det nu klart att akutmottagningen i Lidköping stänger.

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Nio månader efter att sparförslaget presenterades står det nu klart att akutmottagningen vid Lidköpings sjukhus kommer att stängas, rapporterar P4 Skaraborg. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSkaraborgs sjukhusAkutsjukvård

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Beskedet kommer efter en rad turer genom olika instanser inom Västra Götalandsregionen (VGR). Redan i november förra året meddelade sjukhusdirektör Stellan Ahlström att 2023 skulle innebära ett stålbad för Skaraborgs sjukhus – 350 miljoner kronor behövde sparas.

Beslutet att klubba förslaget till ny organisation bedömdes dock för stort för sjukhusstyrelsen som i juni i år skickade vidare ärendet till VGR:s operativa hälso- och sjukvårdsnämnd. Men bara en dryg vecka senare meddelade nämnden att också de var fel instans för beslutet – och sände frågan vidare till snarlika strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu har ett beslut till slut fattats i nämnden, i enlighet med det aktuella sparförslaget – akutmottagningen i Lidköping ska stängas och verksamheten flyttas till Skövde.

– Det är Sveriges nyaste och mest toppmoderna akutmottagning så de har kapacitet att ta emot skaraborgarna som behöver akut vård, säger Janette Olsson, ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, till P4 Skaraborg.

Beslutet innebär också att den planerade vården utökas i Lidköping och i Falköping. Enligt sparförslaget skulle även barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin i Mariestad stängas, men enligt beslutet blir dessa kvar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

-

2023-08-28

Om Janette Olsson hade tagit sig tid att läsa det brev, som 9 akutläkare i Skövde publicerade i NLT 23/8, riktat till sjukvårdspolitikerna, så hade hon bl.a. kunnat läsa att de är underbemannade, har ont om vårdplatser, och svårt i dagsläget att upprätthålla patientsäkerheten. Låter inte riktigt som att de har kapacitet att även ta hand om de 24 000 patienter som söker Lidköpings akut varje år. Säg att hälften är så sjuka att de verkligen behöver sjukhusvård. Då är det ändå 12 000 patienter fler till Skövdes akut. Gör om, gör rätt, politiker!!!!

Emma Dahlgren Mensah, läkare Närakuten Östra, Göteborg

-

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev