Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Splittring i Läkarförbundet om kontroller av jobbsökande

Publicerad: 3 december 2008, 08:46

Splittring i Läkarförbundet om kontroller av jobbsökande

Läkarförbundets ledning säger ja till att arbetsgivare ska få kontrollera om en arbetssökande har gjort sig skyldig till allvarliga brott. Men centralstyrelsen är djupt splittrad i frågan.


– Jag tycker att det är populistiskt. Det är konstigt att en facklig organisation driver ett sådant här krav. Man vänder på bevisbördan och det är lite som att alla läkare är kriminella tills de bevisat motsatsen, säger Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarföreningen och förste vice ordförande i Läkarförbundet.

Strax före jul kommer Patientsäkerhetsutredningen med sina förslag. Den utreder frågan om arbets­givare inom sjukvården ska få begära utdrag ur belastningsregistret inför en anställning. Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som också sitter med som expert i utredningen, har tidigare ställt sig försiktigt positiv till att anställda ska tvingas visa upp ett utdrag ur registret. Tanken är att detta ska gälla vålds- och sexualbrott.

Styrelsen avslår motion
Sjukhusläkarföreningen motsätter sig dock detta och har i en motion till Läkarförbundets fullmäktige, som hålls den 4-5 december, krävt att förbundet agerar mot kravet på redovisning från belastningsregistret.

En oenig centralstyrelse avslår nu motionen och säger alltså i praktiken ja till att arbetssökande ska tvingas lämna utdrag ur registret för exempelvis vålds- och sexualbrott. Centralstyrelsen hänvisar till ett beslut av förbundets etik- och ansvarsråd, EAR, som skriver: ”Vad gäller utdrag ur belastningsregistret för läkare inför anställning fann EAR att det är svårt att hävda att det inte finns ett befogat intresse för arbetsgivare att få kännedom om huruvida den person man vill anställa har gjort sig skyldig till viss typ av allvarlig brottslighet”.

Finns redan i barnomsorgen
Thomas Flodin är ordförande i EAR och ledamot av centralstyrelsen. Han tycker inte att förbundet har så stort val – speciellt som allt talar för att Patientsäkerhetsutredningen kommer att säga ja till att utdrag ur belastningsregistret ska krävas vid anställning av legitimerad personal.

– Dessutom är en av fackets uppgifter att värna om läkarkårens höga anseende bland allmänheten och då är detta ett sätt, säger han.

Inom bland annat barnomsorgen finns redan möjlighet för arbetsgivare att kräva utdrag ur belastningsregistret. Marie Wedin efterlyser undersökningar som visar att detta verkligen har minskat antalet straffade som arbetar i förskolan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev