Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Spridning av meningokocker kartläggs med kamera

Publicerad: 22 Februari 2007, 07:41

Uppsalaforskare har med hjälp av en ny metod avslöjat hur meningokocker sprids vid en infektion. Metoden kan underlätta utvecklingen av nya läkemedel och vaccin mot bakterien, som orsakar hjärnhinneinflammation.


Sjukdomsprocessen vid meningokockinfektioner har hittills varit relativt okänd. Men med hjälp av en ny metod har en forskargrupp ledd av Ann-Beth Jonsson vid Uppsala universitet nu kunnat följa hur bakterierna sprids i levande möss.

Metoden går ut på att bakterierna märks med ämnen som ger ifrån sig ljus och injiceras i möss. Med hjälp av en kamera kunde forskarna sedan analysera hur bakterien spreds under infektionen.

Det visade sig att bakterien först bekämpades av immunförsvaret. Men bakterierna kunde sedan växa till igen genom att förändra sina ytproteiner och på så vis lura immunförsvaret, ett fenomen som kallas antigenvariation.

Analysen visade också att bakterierna samlades i sköldkörteln, vilket påverkade produktionen av sköldkörtelhormoner under infektionen. Eftersom en förändrad omsättning av hormoner kan försvaga immunsystemet, vill forskarna nu undersöka om hormonförändringarna kan vara en bidragande orsak till det snabba sjukdomsförloppet vid hjärnhinneinflammation.

Resultaten visade även att bakterierna förflyttade sig till luftvägarnas slemhinnor, men att bakterier som saknade ett slags förankringsprotein, adhesin, inte kunde fastna på slemhinnorna. Detta kan utnyttjas i ett framtida vaccin, genom att blockera adhesinerna och därmed stoppa sjukdomsförloppet, enligt Ann-Beth Jonsson.

Metoden kan även användas för att utvärdera hur nya potentiella vaccin och läkemedel fungerar. Genom att injicera en bakterie i en mus, kan man sedan följa hur spridningen av bakterien påverkas av att musen får ett specifikt läkemedel.

Bakteriell meningit – den typ av hjärnhinneinflammation som orsakas av meningokock-bakterier – vållar 170 000 dödsfall om året världen över, enligt siffror från WHO. Utan behandling är dödligheten i meningokock-sjukdomar 85-90 procent, medan 10-15 procent avlider om sjukdomen behandlas.

Hanna Odelfors

PLoS One, publicerad online den 21 februari 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev