Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Stopp för inhyrd personal på tre sjukhus

Publicerad: 25 oktober 2019, 12:19

Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och Danderyds sjukhus inför anställningsstopp för alla yrkeskategorier.

Foto: Södersjukhuset/Södertälje sjukhus/Johan Adelgren

Tre sjukhus i Region Stockholm inför anställningsstopp för att spara pengar. Även ett stopp för inhyrd personal införs på sjukhusen.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetSödertälje sjukhusDanderyds sjukhusRegion Stockholm

Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus tampas med usel ekonomi. De tre sjukhusen har en gemensam styrelse och nu har vd:arna för respektive sjukhus beslutat om gemensamma åtgärder för att kapa kostnaderna.

”Från och med nu krävs dispens av vd för förlängning av pågående och nya avtal med bemanningsföretag”, skriver Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset, i ett mejl till Dagens Medicin.

Notan för all inhyrd personal på Södersjukhuset uppgick per den sista september till 50 miljoner kronor. Och det är på personalsidan som besparingarna görs på de tre sjukhusen.

Men det är i dagsläget inte aktuellt med uppsägningar.

– Vi använder naturliga avgångar, tittar över pensionsavgångar och visstidsanställningar. Vi ser också över avtal med bemanningsföretag och fasar succesivt ut bemanningspersonal. Vi vill hellre ha fast anställda, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus, till Dagens Medicin.

Är det nollvision som gäller för hyrpersonal?
– Vi behöver en viss kärnkompetens som operationssjuksköterskor, och fasar ut inhyrd personal successivt för att kunna bedriva en god vård så att det inte ska drabba patienter eller medarbetare. Sjuksköterskor är det vi har inhyrning av på Danderyd. Ingen annan yrkesgrupp, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

För att färre händer ska klara av att göra mer ser sjukhuset också över patientprocesser och nya vårdformer. Till exempel arbetar Danderyd med något som kallas för ”akut dagvård”. Yvonne Haglund Åkerlind förklarar hur det fungerar:

– En hjärtpatient kommer till akuten, utreds, åker hem och sover över natten, om man inte är för svårt sjuk. Sedan återkommer man nästa dag och fortsätter utredningen. För några år sedan vårdades de här patienterna inneliggandes. Nu arbetar vi på ett nytt sätt som är bättre för patienter, medarbetare, effektivitet och ekonomi, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Danderyds sjukhus beräknas gå back med 156 miljoner kronor i år. På Södersjukhuset och Södertälje sjukhus handlar det om ett underskott på 130 miljoner respektive fem miljoner kronor. För 2020 är siffrorna ännu rödare.

Enligt sjukhusen hänger det ihop med utjämningssystemet som innebär ekonomiska utmaningar för Region Stockholm.

– Inför nästa avtalsperiod kommer Danderyds sjukhus ha ett nytt vårdavtal för 2020 – 2023. Det innebär krav på både effektiviseringar och omstruktureringar. Vårt beräknade underskott är 300 miljoner kronor nästa år om vi inte gör kraftfulla åtgärder, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus uppger i varsitt pressmeddelande att de arbetar med att ta fram ytterligare åtgärdsplaner.

”De omedelbara åtgärderna med bland annat inhyrningsstopp och anställningsstopp syftar till att bromsa nuvarande utveckling och ge tid för att planera, förhandla och samverka med personalorganisationerna rörande långsiktigt hållbara åtgärder”, skriver Södersjukhusets vd Mikael Runsiö till Dagens Medicin.

Både vd:n för Södersjukhuset och vd:n för Danderyds sjukhus betonar att patientsäkerheten inte påverkas av sparåtgärderna.

– Patientsäkerheten går alltid först, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Sparåtgärder

■ Anställningsstopp med dispensförfarande för alla yrkeskategorier innebär att tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kräver dispens av vd. Det gäller även förlängningar av tidsbegränsade anställningar.
■ Stopp för inhyrning av personal. Alla avtal med bemanningsföretag och förlängningar av befintliga avtal kräver dispens av vd.
■ Inga ersättningar utöver det som anges i gällande avtal mellan fack och arbetsgivare är tillåtna, med undantag för tidigare särskilt tecknade kollektivavtal. Inga dispenser för avvikelser ges.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev