torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Stora nedskärningar för Stockholms vård i budgetunderlag

Publicerad: 8 augusti 2023, 13:02

Det förutspådda underskottet på 1,7 miljarder motsvarar 2,3 procent av de cirka 74 miljarder kronor som sjukvården i Region Stockholm omsluter.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Region Stockholm står inför rekordhöga sparkrav med ett underskott på 1,7 miljarder kronor, enligt ett första budgetunderlag för 2024.
– Jag har aldrig sett så här höga sparbeting förut, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttLäkarförbundetRegion Stockholm

Emil Schröder

emil.schroder@dagensmedicin.se


I budgetunderlaget ger regionens tjänstemän en mycket dyster prognos för det kommande året – inte minst gällande sjukvården, rapporterar tidningen.

Till följd av inflationen och andra kostnadsökningar beräknas kostnaderna öka med minst 4,5 procent på sjukhusen samtidigt som anslagen bara uppgår till 3,2 procent. Därför kommer det krävas omfattande nedskärningar inom vården för att få ekonomin i balans, enligt tjänstemännen.

Läs mer: Region Stockholm rensar ut och reviderar bland vårdvalen

De föreslår bland annat att närakuten vid Hötorget i innerstan bör läggas ned samt åtstramningar inom flera av Region Stockholms 40 vårdval. Tjänstemännen föreslår även en avgiftshöjning från 250 till 350 kronor på närakuterna, vilket beräknas öka intäkterna med 60 miljoner kronor om året.

Regionstyret förväntas dra ned på administrativ personal och inhyrda konsulter för att minska kostnaderna. Men enligt prognosen lär man behöva minska även på vårdpersonalen, vilket utgör en betydligt mer kontroversiell fråga för politikerna. I värsta fall handlar det om ett hundratal tjänster på såväl Södersjukhuset som Danderyds sjukhus, skriver tjänstemännen.

Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, menar dock att sparkraven är så stora att de omöjligen kommer gå att uppnå i praktiken.

– Jag tolkar det mest som ett inspel, det är helt orimligt att spara 1,7 miljarder. Man kan spara på den centrala administrationen, men inte i den praktiska sjukvården, säger han till Svenska Dagbladet.

Förslagen i rapporten är ännu inte politiskt förankrade. Först i slutet på oktober förväntas regionstyrets budgetförhandlingar vara avklarade.

Läs också: Personalbrist och dyrare hyror hotar vårdcentraler

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev