Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Styrelsen vill sälja Capio till fransk jätte

Publicerad: 10 oktober 2018, 06:34

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

NY VERSION Vårdbolaget Capios styrelse säger ja till budet från franska Ramsay. Styrelsen ser ingen risk för att fransmännen sedan ska sälja vårdcentraler och specialistmottagningar – tvärtom.


Ämnen i artikeln:

Capio AB

På onsdagsmorgonen kom nyheten att Capios styrelse rekommenderar aktieägare att säga ja till det höjda budet på 58 kronor per aktie från det franska bolaget.

Det bud som Ramsay lade i somras låg på 48:50 kronor per aktie och 90 procents acceptansgrad.  Det avvisades av styrelsen som i stället planerade att sälja av den franska delen av företaget – nästan hälften av bolagets verksamhet – senare också den tyska delen för att kraftsamla på den nordiska marknaden.

Men efter höjt anbud och en sänkning av kravet på acceptansgrad – det vill säga den andel aktier i Capio som Ramsay måste förvärva för att affären ska gå igenom – till 75 procent, har styrelsen ändrat inställning.

– Styrelsen bedömer att budet speglar värdet av Capio och med den lägre acceptansgraden har de beslutat att acceptera, säger Henrik Brehmer, informationsdirektör på Capio, till Dagens Medicin.

Senaste datum för aktieägarna att sälja är satt till 25 oktober, en tidsfrist som kan komma att förlängas.

Henrik Brehmer understryker att Ramsay är en långsiktig och professionell vårdgivare som hållit på länge, kan utveckla företaget internationellt och kan sina saker.

Men det trodde jag att Capio också var. Bara häromdagen talade du om satsningar på digitalisering och specialistmottagningar i Norden?

– Det är en verksamhet som består och något Ramsay också är intresserade av att göra. Vi har många duktiga medarbetare inom Capio som kommer att fortsätta utvecklingen.

Med tanke på hur sjukhustungt Frankrike är, finns det inte risk att Ramsay säljer ut vårdcentralerna och specialistmottagningarna?

– Nej, det är inte vår bedömning. Fransmännen kommer till en miljö där specialist- och primärvård ges större betydelse och där kommer de att ta vid. Också i Frankrike är sjukvårdspolitiken under Macron inriktad på att jobba just med primärvård, digitalisering och en utskiftning av sjukhusvården.

Senast i november 2017 slöts ett innovationspartnerskap mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Stefan Löfven där sjukvården var ett av fokusområdena, enligt Henrik Brehmer.

– Det är väldigt tydligt att man från franskt håll tittar på hur sjukvården har utvecklats mot en nära vård i Sverige.

Franska Ramsay Générale de Santé, kallat Ramsay GDS, som nu lagt det aktuella budet, ägs till drygt 50 procent av det australiska sjukvårdsbolaget Ramsay Health Care. Den andra storägaren är den franska bankkoncernen Crédit Agricole. Ramsay GDS startade 1987. Australiska Ramsay har funnits sedan 1964, har verksamhet i fem länder. Enligt TT siktar företaget mot att bli den ledande sjukvårdsaktören i Europa.

Det nu av styrelsen antagna budet på 58 kronor per aktie är värt nästan 8,2 miljarder kronor.

Hur det utländska köpet av Capio påverkar den svenska diskussionen om vinster i välfärden kan man ännu bara spekulera om. Till TT säger Capios styrelseordförande Michael Wolf att Ramsay är medvetna om diskussionen och att han tror att risken för begränsningar i vinstuttag minskat i och med färre röster på ”vänstersidan”.

– Och man får väl utgå från att Ramsay har bedömt den risken när de har gjort sin analys. Men vi på Capio känner oss komfortabla med den risken. Vi tror att kvalitativ vård, prisvärd vård, kommer att vara efterfrågad.

Fjärde AP-fonden, med närmare 8 procent av aktierna i Capio, kommer högst troligen att säga ja till det höjda budet, enligt TT som citerar nyhetsbyrån Reuters. Även Robur, som äger 9 procent, ska ha uttryckt sig positivt om budet, enligt samma källa.

Capio bedriver kliniker och sjukhus i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland.

Relaterat material

Franska Ramsay höjer bud på Capio

Fransk vårdkoncern kan svälja Capio

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Capio AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev