Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Vaccinationer spädde på Närhälsans överskott

Publicerad: 9 februari 2022, 10:50

Närhälsan gav förra året över en miljon vaccindoser.

Foto: Johan Nilsson/TT

Intäkter från vaccinering och PCR-provtagning ledde till ett resultat på 375,5 miljoner kronor för Närhälsan förra året.


Ämnen i artikeln:

VaccinVästra GötalandsregionenCovidtestPrimärvårdI korthet

Närhälsan, som driver den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen, utförde förra året massvaccinationer och PCR-provtagning som resulterade i ett budgetöverskott, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

Totalt gav Närhälsan cirka 1 058 000 vaccindoser och utförde cirka 980 700 PCR-provtagningar. Intäkterna för provtagning och vaccination översteg merkostnaderna för pandemin, men samtidigt har det uppstått en situation med uppskjuten vård eftersom ordinarie vårdpersonal utfört arbetet med covid-19.

Förra året var det ett högt tryck på Närhälsan. Till vårdcentralerna inkom 393 000 samtal vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2020. I 1177 Vårdguidens e-tjänster hanterades 491 500 ärenden vilket är en ökning med 39 procent. Besöken till vårdcentralerna ökade med cirka 3,6 procent och besöken till rehabmottagningarna ökade med 6,8 procent. 

Läs också: Sörmland skärper krav för nya vårdcentraler 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Tobias Bergman

Reporter

tobias.bergman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev