Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Vårdutskrifter med hemliga uppgifter glöms i skrivaren

Publicerad: 8 juli 2009, 07:41

Vårdutskrifter med hemliga uppgifter glöms i skrivaren

Mer än tredjedel av de vårdanställda i Sverige hittar regelbundet känsliga papper som har glömts kvar i skrivaren, enligt en undersökning.


Undersökningen om utskriftsslarvet har gjorts av undersökningsföretaget Lightspeed Research och är beställd av skrivartillverkaren Samsung. Totalt har 4 500 personer i åtta länder och inom fem branscher fått svara på frågorna.

Bland de anställda i vårdsektorn i Sverige svarade 34 procent att de hittar kvarglömda papper med hemlig patientinformation i skrivaren minst en gång i månaden. Det handlar både om patientjournaler och labbrapporter. Utskrifterna hittas både av anställda inom vårdyrken och av administrativ personal, skriver Samsung i ett pressmeddelande.

Ett uppmärksammat fall av utskriftsslarv inom den svenska vården inträffade i höstas. Då glömdes dokument med nedsättande omdömen om anställda kvar i en skrivare på intensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Lund.

Chefen som hade skrivit omdömena hoppade av från sitt uppdrag men fick senare en ny chefstjänst på sjuhuset, vilket Dagens Medicin har rapporterat om tidigare.

Relaterat material

Chef skyller kvarglömda kränkningar på andra

Borttvingad läkare chef igen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev