fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Varm cytostatika kortar cellgiftskur

Publicerad: 22 september 2005, 07:45

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ger kirurgerna varm cytostatika direkt i buken till patienter som opereras för cancer som spridit sig till bukhinnan. På så sätt har de kortat cellgiftsbehandlingen till bara några dagar.


Akademiska sjukhuset är först i Norden med att använda metoden, som utvecklats i Washington, USA. Sedan 2003 har ett 60-tal nordiska patienter med cancer som spridit sig till bukhinnan genomgått behandlingen i Uppsala.

Den primära tumören, i till exempel tjocktarm, äggstockar   eller magsäck, opereras bort på patientens hemortssjukhus eller i Uppsala. Sedan tar sig Uppsalakirurgerna an metastaserna.   Först avlägsnas all synlig malign vävnad från bukhinnan. Därefter ges redan på operationsbordet cytostatika som har värmts upp till 42-43 grader.

- Först sänks patienternas kropptemperatur till cirka 33 grader. Sedan häller vi cytostatika i buken i 30 eller 90 minuter och följer noga patienternas kroppstemperatur. Det går inte att ge den varma cytostatikan efter att man sytt igen buken då man riskerar att patienterna får mycket hög feber, berättar Haile Mahteme, överläkare vid kirurgdivisionen vid Akademiska sjukhuset.

Fördelen med att cytostatikan är varm är att den penetrerar cancercellerna bättre.

- Normalt tar sig cytostatika 1-2 millimeter in i malign vävnad. Är den uppvärmd kan den däremot ta sig in upp till 4 millimeter. Därtill har värmen i sig en tumörcellsdödande effekt, säger Haile Mahteme.

Efter den uppvärmda dosen ges normaltempererad cytostatika i buken i fem dagar genom små dränageslangar. Sedan är behandlingen klar. Det ska jämföras med de tidigare cellgiftskurerna då man gav cytostatika sex dagar i sträck var fjärde vecka i åtta till tio månader.

Normalt har koloncancer med spridning till bukhinnan dålig prognos. Femårsöverlevnaden beräknas ligga under 5 procent.

- Internationella studier där man använt den här metoden har haft en femårsöverlevnad på 30-40 procent. Då vi bara har hållit på sedan 2003 har vi ingen statistik, men det ser mycket lovande ut, säger Haile Mahteme.

Han ansvarar för ett brett forskningsprojekt där metoden utvärderas. Allt från livskvalitet till tumörbiologi och resistens mot cellgifterna studeras.

Metoden innebär också att kirurgerna är mer aggressiva när de avlägsnar tumörvävnaden. Tidigare har strategin varit tumörreducerande kirurgi där bitar av bukhinnan bränns bort. Nu tas all tumörangripen bukhinna bort.

- Det är svårt att säga hur mycket av den förlängda överlevnaden som beror på den aggressivare kirurgin och hur mycket som beror på cytostatikan. Vi har inga studier på det men jag är övertygad om att båda spelar in, säger Haile Mahteme.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev