Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ekonomi

Värmland hoppas på nya läkare från Estland

Publicerad: 22 April 2002, 10:54

Landstinget i Värmland blir först ut med en organiserad läkarimport från Estland. I mars nästa år räknar man med att 20 nya allmänläkare ska vara på plats.


De så kallade Polenprojekten, där ett antal landsting gått samman och rekryterat polska läkare, har fått en efterföljare. Det är Landstinget i Värmland som valt att rikta blicken mot Estland.   Under förra året var 37 av 129 allmänläkartjänster i Värmland vakanta och det är några av dessa platser man nu hoppas kunna fylla.  - Om vi ska klara av att leva upp till den nationella handlingsplanen måste vi hitta alternativa rekryteringsvägar. Att vi nu fått dispens för 20 läkare från Estland är ett viktigt steg på vägen, säger Annette Jansson, som ansvarar för landstingets läkarrekryteringar i Polen och Estland.  Söker läkare med ny utbildning  I samband med att Estland blev självständigt 1991 sågs den dåvarande läkarutbildningen över. Landstinget i Värmland vänder sig till de läkare som gått den nya utbildningen och har minst fem års yrkeserfarenhet.   Upplägget är i stort sett detsamma som vid  Polenprojekten. Arbetstillståndet från Arbetsmarknadsstyrelsen gäller i 36 månader. De läkare som erbjuds jobb vid landstinget kommer att genomgå en åtta månader lång språkutbildning i Tallinn. Klarar de Socialstyrelsens språkprov väntar en provtjänstgöring.   Efter sex månader kan läkarna ansöka om svensk läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Eftersom de svenska allmänläkarna har en bredare kompetens än familjeläkarna i Estland kommer läkarna troligtvis att behöva komplettera sina kunskaper inom bland annat psykiatri.

Hoppas på färre hyrläkare  Kostnaderna för rekryteringen och språkutbildningen i Estland uppskattas till 200000 kronor per läkare. Det kan jämföras med 370000 kronor för de polska läkare som väntas till landstinget redan till hösten.   I samband med att läkarna börjar arbeta kommer ytterligare utgifter att tillkomma. Landstinget i Värmland räknar med att de två projekten kommer att kosta totalt 11 miljoner kronor.  - Det är mycket pengar. Men med förstärkt läkarbemanning kan vi dra ned på kostnaderna för hyrläkare, säger Annette Jansson.  Rekryteringsarbetet är redan i full gång och under veckan kommer ett antal estniska läkare på intervju i Värmland. Förhoppningen är att 20 av dem ska kunna påbörja sin tjänstgöring i mars nästa år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev