fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Västervik på väg bli privat sjukhus

Publicerad: 27 januari 2003, 14:05

Den borgerliga majoriteten i Landstinget i Kalmar län vill lägga ut hela eller delar av Västerviks sjukhus på entreprenad. Det kan därmed bli det första akutsjukhus i landet som drivs privat sedan stopplagen togs bort vid årsskiftet.

Ämnen i artikeln:

Västerviks sjukhusLandstinget i Kalmar län

I december avslöjade landstingsstyrelsens ordförande Anders Andersson (kd) att den borgerliga landstingsledningen övervägde att lägga ut ett av landstingets tre akutsjukhus på entreprenad, se Dagens Medicin nr 51-52/02. I förra veckan presenterade de fyra borgerliga partierna sina planer.  - Vi vill hitta en extern vårdproducent för Västerviks sjukhus, säger Lars Hamrin (fp), vice ordförande i landstingsstyrelsen och mångfaldsansvarig.  I mångfaldsprogrammet listar landstingsledningen de fyra alternativen för entreprenadlösningar:  *Övertagande av ledarskapet för sjukhuset.  *Övertagande av ledarskapet kopplat till entreprenad för en eller flera vårdkedjor.  *Övertagande av ledarskapet i ett första steg, eventuellt övertagande av hela sjukhuset i ett andra steg.  *Övertagande av hela sjukhuset som totalentreprenad.  Avvisar en folkomröstning  Den 5 februari tar landstingsstyrelsen ställning till dokumentet och den 26 februari behandlas det i landstingsfullmäktige. Avsikten är att göra en förstudie över de fyra alternativen. De borgerliga vann valet i september med knappast möjliga majoritet - och före valet stod varken en totalentreprenad av Västerviks sjukhus eller något av de andra akutsjukhusen på dagordningen.  Sedan landstingsledningen i vaga termer aviserat sina privatiseringsplaner under hösten tog ledarredaktionen på s-tidningen Östra Småland snabbt initiativ till en folkomröstning mot vårdprivatiseringar. Några timmar före landstingsledningens presskonferens i onsdags, den 22 januari, lämnades över 12000 namnunderskrifter in, vilket räcker för att frågan om folkomröstning ska prövas av landstingsfullmäktige. Den borgerliga majoriteten avvisade dock blixtsnabbt kravet på folkomröstning, med hänvisning till att den redan fått väljarnas mandat att ta ansvar för hälso- och sjukvården.  - Även om det inte stod något om Västerviks sjukhus i valmaterialet är det allmänt känt att vi är för alternativa lösningar inom vården, säger landstingsrådet Hans Wendell (c).

Hoppas spara 40 miljoner  Mångfaldsprogrammet innebär också att all yttre service inom landstinget - kost, städ, transporter, IT, tvätteri med mera - ska konkurrensutsättas. Inre service - som radiologi och laboratoriemedicinska specialiteter - kan efter särskilt beslut i landstingsstyrelsen drivas privat. Ett mångfaldskontor ska också inrättas, med uppgift att stödja och stimulera läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, sjukgymnaster och andra som vill starta eget.  Genom att konkurrensutsätta landstingets verksamhet hoppas den borgerliga majoriteten spara 40 miljoner kronor. Privatiseringarna är en del i det sparpaket på 140 miljoner kronor som majoriteten föreslagit för att landstinget ska klara sin budget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev