torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Verktyg slår larm om dubbelbokat schema

Publicerad: 20 november 2006, 12:08

Larm mot dubbelbokningar är den största fördelen med schemaläggningsverktyget Curatime, tycker läkaren och schemaläggaren Nina Perrin.


Nina Perrin är ST-chef vid ­Barn­ens sjukhus på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och har haft det övergripande ansvaret för schemaläggningen för ett hundratal läkare på nio olika sektioner.  Hon  är en av premiär­använ­darna av schemalägg­nings­hjäl­pen Curatime. Hon har testat verktyget i ett år. Innan dess hade hon, i likhet med många andra med samma ansvar, lagt schema i Excel. Det gick, men det kräv­de tålamod.

– Jag lade in alla önskemål med olika färger i programmet. Sedan skrev jag ut och satt med överstrykningspenna och prickade av person för person för att kontrollera dubbelbokningar, berättar hon.

Detta fungerade så länge ingenting ändrades, men om en läkare blev sjuk, tog ledigt eller bytte arbetsplats fick hon riva upp och bygga om.

Systemet varnar
När hon i dag matar in schemaändringar varnar   systemet direkt om det leder till en dubbelbokning. Det blir också tydligt om en klinik blir underbemannad.

– Det sparar tid. Jag slipper kolla manuellt, säger hon.

Nina Perrin använder en webb­baserad modell av verktyget. Den innebär att schemaläggaren loggar in på en hemsida och därmed kom­­mer åt systemet från vilken uppkopplad dator som helst.

Även de läkare som omfattas av schemaläggningen kan logga in. De kan inte ändra något, men har möjlighet att lägga in önskemål om kommande schemaperioder som schemaläggaren kan ta hänsyn till.

Från början bestod Curatime av en mjukvara som installerades i schema­läggarens dator. En av de första som prövade den versionen var Björn Sonesson, överläkare vid kärlkliniken på Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Han har just nu inga planer på att byta till den nya webbversionen.

– Jag är än så länge nöjd med den version jag har. Det räcker för de cirka 15 läkare jag lägger schema för, säger han.

Björn Sonesson är nöjd med systemets inbyggda varningar för dub­belbokningar.

Sammantaget sparar det mycket tid, hävdar han.

– Jag lägger nog ned en tredjedel mindre tid än tidigare på schemaläggning. Framför allt gör jag betydligt färre fel, säger Björn Sonesson.

Även han använde tidigare ett Excelbaserat system, men när civilingenjör Anders Nåsell, Curatimes upphovsman, frågade tvekade han inte att vara testpilot i hopp om att hitta en mer automatiserad lösning som samtidigt var användarvänlig. Anders Nåsell tog till sig synpunkterna och jobbade fram det nya verktyget.

– Min främsta målsättning var att ge kompetenta läkare tid att jobba med det de är utbildade för i stället för att ägna så mycket tid åt schemaläggning, förklarar han.

Satsar på webbversionen
Enligt Anders Nåsell är det den ­webbaserade versionen av Curatime som ska lanseras. Där kan flera schemaläggare arbeta i samma schema samtidigt. Eftersom   inget program behöver installeras på användarens dator underlättar den dessutom för it-avdelningarna.

Än så länge är det bara tre sjukhuskliniker som har testat webbversionen. Utöver Nina Perrin på barndivisionen vid Karolinska i Huddinge är det infektionskliniken på samma sjukhus samt Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Curatime är ett av bidragen till Dagens Medicins IT-tävling Sjukvårdens IT-pris 2006.

Läs mer om Sjukvårdens IT-pris

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev