lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

”Vi pusslar på precis som förut”

Publicerad: 16 oktober 2013, 05:00

Det vore bra med fler enkelrum, säger Sonia Nilsson, vårdplatskoordinator på Östersunds sjukhus.

Foto: Marie Birkl/Bildbyrån

Vårdplatserna blir bara färre och de luttrade koordinatorerna pusslar för att få patienterna till rätt plats. Någon ljusning är inte i sikte.


Överbeläggningar och utlokaliseringar hör till vardagen för vårdplatskoordinatorerna på landets sjukhus.

– Det är väldigt mycket patienter och lite platser. I jobbet som koordinator borde man ha en kristallkula och ett trollspö så att man kan planera bättre, se in i framtiden och trolla fram vårdplatser. Nu har jag bara datorn och telefonen, säger Monica Nilsson, sjuksköterska och vårdplatskoordinator vid akut­kliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Att få till vårdplatser som är så bra som möjligt för patienten ser hon som en utmaning.

– Jag blir lite triggad av det, men det är stressande också. Avdelningspersonalen blir ju inte så glad när jag ringer och säger att de måste göra överbeläggningar.

För att få platserna att räcka följer Monica Nilsson en uppgjord prioriteringsordning, där det i första hand handlar om att skriva ut patienter eller flytta dem till en annan klinik. I sista hand blir det frågan om överbeläggningar.

– Nu under hösten har vi gjort överbeläggningar allt oftare. Vi har en stark tillströmning av gamla och sjuka som inte klarar av att vårdas hemma, berättar hon.

I Östersund är det vårdkoordinatorerna Sonia Nilsson och Ingrid Gustafsson som raggar vårdplatser på ett sjukhus som minskat antalet med drygt 16 procent sedan 1999. I dag har de drygt 330 stycken att hantera. Även de försöker hitta flexibla lösningar när patienterna är fler än platserna.

Sonia Nilsson tycker inte att vårdplatssituationen blivit bättre sedan sjukhusets överbeläggningssiffror kom i dagen och rapporteras till SKL.

– Vi pusslar på, precis som förut.

Behövs det fler vårdplatser?

– På en del kliniker kan det behövas. Vi ser i alla fall att det inte går att dra ner på antalet platser nu. Och det vore bra med fler enkelrum. Dels med tanke på vårdhygien och smittorisk men även för patienter i livets slutskede, säger Sonia Nilsson.

Den senaste tiden har Östersunds sjukhus sett att kommunerna blivit lite bättre på att ta över ansvaret för färdigbehandlade patienter, något som frigör vårdplatser på sjukhuset snabbare än tidigare.

– Även under sommaren kunde de ta hem patienter innan betalningsansvaret började gälla, berättar ­Anna-­Kerstin Lejonklou, vårdstrateg i Jämtlands läns landsting.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev