fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ekonomi

Vill ha ett raketförbud – genast

Publicerad: 18 december 2012, 08:59

Foto: Photos.com

Hur många fler kroppsdelar ska offras innan förbudet mot de kraftigaste nyårsraketerna träder i kraft? Det frågar sig fyra läkare som fick ta hand om en svårt skadad pojke förra nyåret.


De kraftigaste nyårsraketerna bör förbjudas nu, och inte om fem år. Det skriver två ortopeder och två plastikkirurger i en debattartikel i Läkartidningen.

I artikeln beskriver författarna ett patientfall där en 13-årig pojke träffades av en nyårsraket nyårsnatten 2012. Den kraftfulla raketen  sprängde av lårbenet på tre ställen, och stora delar av hud och mjukdelar saknades från ljumsken ned till knäet . Dessutom hade raketen orsakat en så hög temperatur i benet att muskulaturen hade förstörts.

Artikelförfattarna kallar scenariot för  krigsliknande . Pojkens ben fick amputeras och han sitter nu i rullstol, men läkarna menar att om han träffats i buken skulle han sannolikt inte ha levt i dag.

Efter ett beslut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har den högsta tillåtna laddningen i en nyårsraket minskats från 250 gram till 75 gram.

Men förbudet träder inte i kraft förrän 4 juli 2017. Läkarna skriver:

Beslutet att sprängkraften i raketerna ska minska är mycket välkommet, men det är helt oacceptabelt att detta träder i kraft först om fem år! Beslutet är fattat, verkställ nu!

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev