Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

32-åring häktas för terrorbrott efter Visbydåd

Publicerad: 20 juli 2022, 13:46

Blommor vid platsen där psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren knivhöggs till döds i centrala Visby under Almedalsveckan.

Foto: Karl Melander/TT

Den 32-årige man som knivhögg psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren till döds i Visby den 6 juli häktas för terroristbrott. Det beslutade Gotlands tingsrätt vid en omhäktningsförhandling under onsdagen, rapporterar lokala medier.


Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i Almedalen

Mannen häktas även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. 32-åringen har sedan tidigare häktats misstänkt för mord, men den 11 juli blev det känt att Säpo tar över utredningen av knivdådet under Almedalsveckan i Visby då det klassas som terrorbrott.

Läs mer: Våldsdådet i Almedalen 

Enligt den nya häktningsframställan som lämnats in till Gotlands tingsrätt ska förberedelsen till terroristbrott ha pågått sedan den 19 juni och fram till dådets genomförande.

– Vad som har framkommit är ett brott som inte enbart är riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige. Misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord avser inte brottet mot Ing-Marie Wieselgren utan mot annan person eller personer, har åklagare Henrik Olin tidigare sagt till TT.

Flera omständigheter, som tidpunkten och platsen, spelar in i bedömningen av gärningen som terroristbrott, enligt åklagaren.

– Det är en helhetsbedömning. I den ligger såväl offrets funktion och roll som själva sammanhanget. Politikerveckan i Almedalen är en speciell plats med en tydlig koppling till demokratin i Sverige och en öppen mötesfrihet är också av betydelse i den här helhetsbedömningen, har Henrik Olin sagt.

Enligt uppgifter i flera medier har den misstänkte kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Men detta har inget att göra med att brottet utreds som terrordåd.

– NMR spelar in i utredningen om den misstänktes bakgrund, men det är inte den kopplingen eller någon annan organisation som har lett fram till den här omrubriceringen, sade Henrik Olin.

Häktningsförhandlingen äger rum i Gotlands tingsrätt under onsdagseftermiddagen, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten..

Det har sedan tidigare beslutats att 32-åringen, som erkänt gärningen, ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.

Mannens advokat Staffan Fredriksson har tidigare sagt att mannen förberett attacken i flera dagar och att han var missnöjd med psykiatrin.

Bakgrund: Knivdådet i Visby

Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.

 

Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren. Hon var psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och jobbade också som överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon bodde. Ing-Marie Wieselgren var i Almedalen för att arbeta och var precis på väg för att moderera ett seminarium då hon attackerades.

Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.

 

Den 8 juli häktades den 32-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt att han dödat Ing-Marie Wieselgren.

Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott. Nu misstänks 32-åringen för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

 

Källa: TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev