Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Advokaten i dråpfallet kräver att rättegången skjuts upp

Publicerad: 20 maj 2010, 08:49

Rättegången mot den dråpanklagade läkaren måste skjutas upp. Det kräver läkarens advokat Björn Hurtig i en inlaga till tingsrätten.
(Ny version 13.12)


– Det är både helt orimligt och ogörligt att huvudförhandlingen ska börja på måndag om en vecka. Det går helt enkelt inte, säger han till Dagens Medicin.

Det var i går, onsdag, som advokaten lämnade in en begäran till Solna tingsrätt där han kräver att den huvudförhandling som är tänkt att börja måndagen den 31 maj skjuts upp.

– Förundersökningen är inte klar och försvaret har ännu inte fått ta del av RMV:s rapport från den revision som genomfördes i Olof Becks närvaro. Dessutom har det kommit till min kännedom att det ska hållas ytterligare förhör med för mig okänd medicinsk personal. Att i det läget påbörja en huvudförhandling om en dryg vecka anser jag är helt orimligt, säger Björn Hurtig.

En av de experter som försvaret anlitat, Olof Beck, professor i analytisk klinisk farmakologi vid Karolinska institutet, har granskat hur analysen av det tiopental som den döda flickan hade i kroppen gjordes vid Rättsmedicinalverket. Och enligt Björn Hurtig sätter denna granskning hela åtalet i gungning.

– Om Olof Beck har rätt så är analyssvaret ogiltigt och i så fall finns inget brott. Enligt Olof Beck finns det flera saker som kan ifrågasättas, bland annat att de referensprover som använts var elva år gamla. På Karolinska byts dessa ut varje år, men på Rättsmedicinalverket, RMV, har man använt prover som är över tio år. Ett av proverna var ända från 1999.

Chefsåklagare Peter Claeson vill inte kommentera Björn Hurtigs uppgifter.

– Jag avvaktar med det. Tingsrätten har bett mig att svara på hans inlaga, vilket jag också kommer att göra i morgon.

Stämmer Björn Hurtigs uppgifter att du planerar att hålla ytterligare förhör?

– Det stämmer, även om jag inte vill kommentera vad vi gör i en förundersökning.

Är det inte ovanligt att man håller förhör så nära inpå en rättegång?

– Nej, ibland gör man det till och med under pågående huvudförhandling, så det är inget konstigt med det.

Det har funnits oklarheter i hur provtagningen gick till, finns dessa oklarheter fortfarande?

– Jag vill inte kommentera den frågan. Mitt yttrande kommer i morgon.

Du har tidigare sagt att du anser dig kunna bevisa att läkaren har gett en dödande dos tiopental till flickan. Anser du det fortfarande?

– Ja, det gör jag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev