måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Akademiska slipper rekordvite

Publicerad: 10 mars 2022, 11:56

Akademiska slipper vitet på 20 miljoner kronor för vårdplatsbrist.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

30 nya vårdplatser – eller böter på 20 miljoner kronor. Det var kravet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till Region Uppsala och Akademiska sjukhuset. Men nu upphäver kammarrätten beslutet.

Ämnen i artikeln:

I korthetAkademiska sjukhusetRegion UppsalaIvoVårdplats

T

TT


Ivo har vid flera tillfällen bedömt att det finns allvarliga brister som äventyrar patientsäkerheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Framför allt saknas det vårdplatser.

Regionen fick därför ett krav om att tillgängliggöra nya vårdplatser på sjukhuset senast den 2 december i fjol, annars skulle de behöva betala ett rekordstort vite på 20 miljoner kronor. Antalet vårdplatser skulle utgå från behov, men vara minst 30. Men Region Uppsala överklagade beslutet – och får nu rätt av kammarrätten i Göteborg.

Läs mer: Socialstyrelsen ska ta fram mål för vårdplatser på kliniknivå 

Kammarrätten bedömer att föreläggandet inte var tillräckligt tydligt och upphäver det. Ett föreläggande måste vara formulerat så att det står helt klart för mottagaren vad den måste göra för att slippa betala vitet, konstaterar rätten.

”Det finns formuleringar i föreläggandet som är vaga och otydliga. Vad menas exempelvis med att det ska finnas så många vårdplatser som behövs eller att alla patienters behov ska tillgodoses? Det är inte entydigt. Därför kan föreläggandet inte godkännas”, säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman i ett pressmeddelande.

Kammarrätten tar dock inte ställning i frågan om hur många vårdplatser som behövs på Akademiska, utan domen behandlar enbart frågan om huruvida Ivos föreläggande var tillräckligt tydligt eller inte.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev