Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Åklagaren: Ett attentat riktat mot samhället

Publicerad: 8 november 2022, 14:31

Centerpartiets partiledare Annie Lööf under en paus i huvudförhandlingen i mål om terroristbrott vid Gotlands tingsrätt. Till höger blommor vid platsen där Ing-Marie Wieselgren attackerades.

Montage: Tim Aro/TT, Henrik Montgomery/TT

På en övervakningsfilm syns hur den terroråtalade 33-åringen passerar Ing-Marie Wieselgren, vänder om och börjar följa efter henne mot Donners plats. En kort stund senare knivhugger han henne till döds.

Ämnen i artikeln:

Våldsdådet i AlmedalenIng-Marie WieselgrenBrott & straffToppnyheter

T


Nu har rättegången mot honom inletts i Visby tingsrätt.

Iklädd gröna häkteskläder och med handbojor fördes mannen in i rättssalen vid Gotlands tingsrätt. Då han satt sig ned började han långsamt titta ut över åhörarbänkarna, mitt emot honom sitter Centerledaren Annie Lööf – en av hans tänkta måltavlor under Almedalsveckan.

Under en fem dagar lång huvudförhandling ska åtalet mot 33-åringen prövas, där knäckfrågan för rätten är om gärningarna kan ses som terrorbrott. För en vecka sedan åtalades han för just terroristbrott genom mord på Sveriges Kommuner och Regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott för planerna på att döda eller skada Lööf.

Första dagen ägnades åt åklagare Henrik Olins sakframställan, där han inledde med att säga att det som hände inte bara var tänkt att skada enskilda personer:

– Utan syftet är ett attentat riktat mot hela samhället.

Åklagaren redovisade vad mannen gjorde i Visby sedan han anlänt med en enkelbiljett den 30 juni och fram till dådet den 6 juli. Bland annat visade han hur 33-åringen sökt på Lööfs och Wieselgrens programpunkter och klipp från olika övervakningskameror som fångat mannen under vistelsen i Visby.

I ett klipp från 13-tiden den 6 juli syns 33-åringen och Ing-Marie Wieselgren passera varandra i centrala Visby. Då han får syn på henne vänder han om och börjar gå efter. Förföljandet fortsätter upp till Donners plats, Wieselgren går över området med den åtalade efter sig och försvinner ur kamerans vinkel. Strax därefter syns längst upp i bild hur en suddig figur dyker upp, tar några steg och ramlar ihop. Därefter springer människor till platsen, för att hjälpa den precis knivhuggna Wieselgren.

Henrik Olin gick också igenom hur 33-åringen under flera år visat intresse för Annie Lööf, hur utredarna på bland annat hårddiskar hittat fakta om C-ledaren, klipp från olika tv-program där hon medverkat och skärmdumpar från sociala medier. Han visar också hur mannen under tidigare Almedalsveckor befunnit sig i närheten av och fotograferat henne.

Just denna genomgång verkade påverka den tilltalade som började skratta, mumla och skaka på huvudet. Plötsligt ropade han till – svårt att höra exakt vad han sade – och fick en tillsägelse av rättens ordförande.

Slutligen ägnade åklagaren sin sakframställan åt de så kallade objektiva och subjektiva rekvisiten till terrorbrottet. Det förstnämnda handlar om att det ska ha funnits en risk för att dådet allvarligt kunnat skada Sverige. Det sistnämnda om att den åtalades avsikt ska ha varit att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller delar av befolkningen.

Här redovisade Henrik Olin fynd i 33-åringens anteckningsböcker, där han skrivit om att han vill göra en svensk Breivik och döda 20 förskolebarn, samt att hans mål är hela den svenska befolkningen.

33-åringen går med på åklagarens beskrivning av vad han gjort och medger att det rört sig om terroristbrott och förberedelse till detsamma, förklarade hans advokat Staffan Fredriksson under inledningen.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att den åtalade mannen var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som vid undersökningstillfället. Detta kan få betydelse för vilken påföljd som utdöms. 

Läs också: 

 Efter Visbydådet: 33-åringen åtalas för terrorbrott 

Rättegången efter Visbydådet inledd 

Han dödade psykiatrisamordnaren – ”jag har genomfört ett hjältedåd” 

 

Rättegången efter Visbydådet

Huvudförhandlingen kommer att pågå under fem dagar. Planen ser ut som följer:

Tisdag 8/11: Åklagarens sakframställan.

Onsdag 9/11: Försvararens och målsägandebiträdets sakframställningar. Förhör med Annie Lööf samt med den åtalade.

Fredag 11/11: Fortsatta förhör med den åtalade. Vittnesförhör med personer som befann sig på platsen då Wieselgren attackerades.

Måndag 14/11: Vittnesförhör med flera olika personer, som ska styrka åklagarens bild av gärningarna som terroristbrott.

Tisdag 15/11: Några ytterligare vittnesförhör, därefter åtalspunkterna om narkotikabrott och slutanföranden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev