Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Ändringar i regler för avknoppning polisanmäls

Publicerad: 13 februari 2008, 12:45

Var det ett lagbrott när skrivelsen om vad som gäller vid avknoppningar i Stockholms läns landsting ändrades? Det vill socialdemokraterna veta.


Den socialdemokratiske landstingspolitikern Johan Sjölander har gjort en polisanmälan om förfalskningsbrott i samband med att en tjänsteman gjort ändringar i en skrivelse som anger förutsättningar för avknoppning av verksamhet till personalen i Stockholms läns landsting. Det skriver Svenska Dagbladet.

Tidigare angavs att en majoritet av personalen måste stå bakom ett övertagande av verksamheten, men i fredags ändrades plötsligt formuleringen till att det är ”en fördel” om majoriteten av personalen är positiv. Men datumet på dokumentet ändrades inte.

– Man kan inte bara gå in och ta bort den säkerhetsspärr som fanns i texten mot att ett litet fåtal kan tvinga fram en avknoppning. Att man sedan försökt dölja en förändring gör bara saken värre, säger Johan Sjölander till Svenska Dagbladet.

Tjänstemannen som ändrade i dokumentet uppgav i går att han gjorde det för att den ursprungliga texten var fel och att inget politiskt beslut ligger bakom ändringen. I dag vill han över huvud taget inte kommentera polisanmälan mot sig, men säger till Dagens Medicin att den är ”helt tokig”.

Allianspolitikerna ville under gårdagens debatt i landstingsfullmäktige inte ge besked om vad som egentligen ska gälla vid avknoppningar. Partierna har olika åsikter om huruvida det ska finnas en minimigräns för hur stor andel av personalen som måste stå bakom en avknoppning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev