Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Arbetade med falsk sjuksköterskelegitimation

Publicerad: 30 november 2020, 10:18

Foto: Joacim Hedell

En kvinna i 30-årsåldern har åtalats misstänkt för att ha arbetat som sjuksköterska med falsk legitimation, skriver Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenSocialstyrelsen

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Först efter att ha jobbat i tre år blev hon påkommen i en rutinkontroll. Enligt Socialstyrelsen hade myndigheten aldrig utfärdat någon legitimation till kvinnan.

Socialstyrelsen valde att polisanmäla henne och i samma veva fick hon också sparken från sitt jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt sjukhuset var kvinnan duktig på sitt jobb, och det fanns inte någon fundering kring kunskapsbrist. Lärosätet där kvinnan utbildats har uppgett att en kurs noterats som ofullständig, enligt GP.

Kvinnan har dock vidhållit att hon har tagit examen och har försökt styrka sin legitimationsansökan med ett kontoutdrag som i sin tur misstänks vara förfalskad.

Hon åtalas nu för både brukande av falsk urkund, vilket hon nekar till, samt till urkundsförfalskning, vilket hon erkänner.

GP uppger att kvinnan i fråga avslutat sin sjuksköterskeutbildning sedan polisanmälan gjordes. Enligt tidningen säger dock en representant för Socialstyrelsen i i polisförhör:

– Vi kommer att avslå hennes ansökan då vi inte anser att hon är lämplig efter allt detta.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev