fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Astra Zeneca stäms för covid-vaccin

Publicerad: 24 augusti 2023, 08:11

Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har stämts i Storbritannien i anslutning till företagets covid 19-vaccin, rapporterar Reuters på sin hemsida.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttVaccinCovid-19

TT


Det ena fallet avser en kvinna som dog i mars 2021 efter att fått Astras Zenecas vaccin och stämningen har gjorts av den avlidna kvinnans make. Enligt hans advokat ska det finnas 50 andra klienter som kommer att stämma Astra Zeneca de kommande månaderna.

Det andra fallet berör en person som drabbats av en blodpropp strax efter att han tagit vaccinet.

Läs också: Astra Zenecas vaccin stoppas i Sverige

Just Storbritannien var det första landet som valde att godkänna Astras vaccinvariant. Efter godkännandet valde man dock att införa begränsningar avseende patienter under 40 år på grund av risker för just blodproppar.

Astra Zeneca har valt att att inte kommentera stämningen och en talesperson säger i ett uttalande att "patientsäkerhet är av högsta prioritet".

För ett år sedan konstaterade en studie att Astra Zenecas vaccin ökade risken för en ovanlig blodpropp. Risken var 30 procent högre jämfört med Pfizers covidvaccin.

Läs också: Astra Zenecas vinst större än väntat

Astra Zenecas vaccin pausades för de flesta åldersgrupper i Sverige av Folkhälsomyndigheten redan i mars 2021, efter misstänkta fall av blodpropp i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni) hos ett fåtal personer. I juli samma år beslutade myndigheten att helt fasa ut användandet av Astra Zenecas vaccin.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna var Astra Zenecas vaccin inte ett så kallat mRNA-vaccin. I stället byggde tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev