Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Åtal om blodmiss läggs ner

Publicerad: 13 maj 2022, 13:44

”Jag ska bevisa oaktsamhet och jag ska bevisa ett sammanhang. Det fanns ett obduktionsprotokoll och ett samband. Nu har jag fått ett helt annat besked och kan inte på ett trovärdigt sätt bevisa sambandet”, sa åklagaren enligt Vårdfokus.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

De två sjuksköterskor som stått inför rätta misstänkta för vållande till annans död efter en förväxling av blodpåsar frikänns efter nya vittnesuppgifter. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusToppnyheter

Vid den aktuella händelsen, som inträffade vid en operation vid Norrtälje sjukhus sommaren 2021, förväxlades två blodpåsar som förvarades i en kyl och patienten som fick blod i fel blodgrupp avled tre dagar senare. Efter det åtalades två sjuksköterskor misstänkta för vållande till annans död. Rättegången mot de två sjuksköterskorna inleddes på torsdagen vid Norrtälje tingsrätt och avslutades samma dag sedan åklagaren lade ner åtalet under pågående förhandling, rapporterar Vårdfokus.

Den rättsläkare som utfört obduktionen som åtalet delvis bygger på bedömde att den organsvikt som orsakat patientens död sannolikt uppkommit som en följd av den felaktiga blodtransfusionen. Vid rättegången fick denna rättsläkare dock förhinder varför en annan rättsläkare vittnade och då uppgav att det inte säkert gick att säga att det var blodtransfusionen som orsakade patientens död, skriver Vårdfokus som följt rättegången på plats.

Mot denna bakgrund lade åklagaren ner åtalet.

– Jag ska bevisa oaktsamhet och jag ska bevisa ett sammanhang. Det fanns ett obduktionsprotokoll och ett samband. Nu har jag fått ett helt annat besked och kan inte på ett trovärdigt sätt bevisa sambandet, sa åklagaren i rättssalen, enligt Vårdfokus.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-05-13

Intressant fall genom att då en rättsläkare ger en bedömning / ett utlåtande - så går det normalt icke går att få ärendet granskad av en annan rättsläkare enligt Rättsmedicinalverkets policy. Vad denna policy grundar sig på vet jag ej.

I detta fall kunde den första rättsläkaren icke vittna - och då inkallades en annan - som tolkade läget på annat sätt.

Detta borde leda till en ändring av RMV:s policy att ett lämnat utlåtande icke kan ifrågasättas - dvs det går ej att få en second opinion av person anställd inom RMV om det icke råkar bli så som i detta fall att den först inblandade rättsläkaren ej kan vittna. 

Mats E Nilsson

 

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev