Juridik
Attendochefer fälls för brott mot meddelarskyddet – slipper betala skadestånd
Publicerad: 18 oktober 2022, 09:38
Två chefer på Attendo döms till dagsböter på 30 400 respektive 78 400 kronor för brott mot meddelarskyddet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Vårdbiträdet varnades av arbetsgivaren Attendo efter att ha påtalat brister i smittskyddet på ett äldreboende för medier. Nu dömer Attunda tingsrätt två chefer till dagsböter för brott mot lagen om meddelarskydd.
Ärendet rör vårdbiträdet Stine Christophersen som berättat för medier om upplevda brister i smittskyddet under covid-19 på ett av Attendos äldreboenden där hon arbetade. Hon blev inkallad till arbetsgivaren, som gav henne en skriftlig erinran eftersom företagsledningen ansåg att vårdbiträdet bröt mot lojalitetsplikten.
Läs mer: Visselblåsare larmade medier – chefer på Attendo åtalas
Senare åtalades tre chefer för brott mot lagen om meddelarskydd. På tisdagen kom domen. En enig Attunda tingsrätt dömer två av de åtalade till dagsböter och frikänner den tredje då denne inte ”deltagit i detta på något straffbart sätt”, enligt domstolen.
Ena chef får dagsböter på cirka 30 000 kronor medan den andra ska betala närmare 80 000 kronor.
Alla tre åtalade menar att erinran som vårdbiträdet fick inte var en disciplinåtgärd. Tingrättens bedömning är dock att hon fick erinran för att ha lämnat uppgifter om verksamheten till medier.
Däremot får Stine Christophersen inget skadestånd. De två dömda anses ha begått gärningen i tjänsten, och då är det arbetsgivaren som normalt är skadeståndsskyldig. Enligt skadeståndslagen blir arbetstagaren personligen ansvarig endast om det finns synnerliga skäl för det, skriver tingsrätten.
”Enligt lagen krävs väldigt mycket för att arbetstagare ska bli personligen skadeståndsskyldiga för sådant de gör i tjänsten. I detta fall finns skäl som talar både för och mot personligt skadeståndsansvar, men tingsrätten har gjort den sammantagna bedömningen att det inte finns synnerliga skäl för sådant ansvar”, säger rättens ordförande Anders Dereborg i en kommentar till domen.
Vårdbiträdet Stine Christophersens varning har i efterhand dragits tillbaka och hon har även fått en offentlig ursäkt av Attendos vd Martin Tivéus.
Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 8 november.
Meddelarskydd
I offentlig vård har personalen meddelarskydd, alltså en grundlagsskyddad rätt att anonymt lämna information till massmedier. Meddelarskydd gäller även för anställda i privata bolag som finansieras med offentliga medel, som Attendo. Lojalitetsplikten begränsar personalens yttrandefrihet något, men så länge man larmar till medier är man skyddad av meddelarskyddet, enligt fackförbundet Kommunal. Straffskalan för brott mot lagen om meddelarskydd är böter eller fängelse i högst ett år.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.