Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Aud Sjökvist tar över HSAN

Publicerad: 4 december 2008, 15:50

Aud Sjökvist tar över HSAN

HSAN:s nya generaldirektör Aud Sjökvist är domare och har tidigare jobbat som konsulent inom läkemedelsbranschen. Uppdaterad kl. 16.40.


Aud Sjökvist, ny generaldirektör för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, kommer närmast från kammarrätten i Stockholm, där hon tjänstgjort som domare sedan 2002.

Hon tar över direktörsposten efter Annika Marcus, som under det senaste året kritiserats för att hon tyckte att HSAN kunde läggas ner eller bli en del av Socialstyrelsen. Annika Marcus uttalade sig även om att en noggrann medicinsk bedömning kan vara onödig i fall som är uppenbart ogrundade, det vill säga där det är tydligt att HSAN inte kommer att dela ut en påföljd.

Men det håller inte Aud Sjökvist med om. I arbetet som kammarrättsråd har hon insett att människor behöver informeras om hur domstolsförhandlingar går till. På så sätt får parterna lättare att presentera rätt material i domstolen och ärendena faller inte lika ofta på grund av för dålig bevisbörda.

– Många ärenden skulle nog vara grundade om folk hade rätt kunskap och visste vad det innebär att agera part i en domstol. Därför vågar jag inte säga att det finns ogrundade ärenden, även om man också i en domstol kan se att utgången är självklar i vissa fall, säger Aud Sjökvist.

Hon tillägger även att HSAN kom till av ett antal rättssäkerhetsskäl och att hon anser att de skälen fortfarande finns kvar.

– Jag anser inte att det har hänt något som kan motivera att lägga ner HSAN, konstaterar hon.

Aud Sjökvist sökte jobbet som generaldirektör för HSAN för att kunna kombinera sitt intresse för juridiken och sjukvården. Tidigare har hon bland annat jobbat som sekreterare och konsulent inom läkemedelsbranschen. Enligt Karin Johansson, statssekreterare på Socialdepartementet, var detta en av anledningarna till att hon valdes till ny generaldirektör.

– Aud har en lite annorlunda och spännande bakgrund. Hon har jobbat som lärare tidigare och fick inblick i sjukvården via läkemedelsbranschen. Hon stack ut lite extra, säger Karin Johansson.

För sitt arbete som vice ordförande i Kammarrätten i Stockholm utsågs Aud Sjökvist nyligen till ”Årets domstolschef 2008” av fackförbundet ST. Hon kommer att tillträda posten den 1 februari 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev