Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

Barnmorska döms för skada vid förlossning

Publicerad: 17 juni 2021, 09:40

Hovrätten anser liksom tingsrätten att barnmorskan ska dömas för grovt vållande till kroppsskada.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Barnmorskan som åtalats för att ha använt för mycket värkstimulerande dropp under en förlossning döms även av hovrätten för grovt vållande till kroppsskada.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdförbundetRegion SkåneI korthet

Barnet fick hjärnskador på grund av syrebrist eftersom barnmorskan inte följde riktlinjerna. Det är i praktiken uteslutet att hjärnskadorna som pojken drabbades av vid förlossningen på ett skånskt sjukhus 2016 orsakades av något annat än syrebrist, anser domstolen, som också menar att det är uteslutet att syrebristen orsakats av något annat än ett överstimulerat värkarbete.

Läs också: Barnmorska fälls för vållande till kroppsskada

Om barnmorskan hade följt riktlinjerna hade hon långt tidigare stängt av det värkstimulerande droppet eller tillkallat läkare, slår domstolen vidare fast.

I Kristianstad tingsrätt hade barnmorskan tidigare dömts till villkorlig dom och dagsböter, men hovrätten har kommit fram till att hon inte ska behöva betala böter. Orsaken är att det gått så lång tid sedan brottet begicks. Därför döms hon bara till villkorlig dom.

Barnmorskan har sagt att hon drabbades av ett tunnelseende och tänkte att ”nästa värk kommer barnet”. Hon tappade bort tiden och där hon stod vid sängens fotände för att ta emot barnet var apparaturen som visade kurvorna svår att se.

Barnet överlevde trots svåra hjärnskador, men dog i sömnen strax efter ettårsdagen. Varför barnet dog har inte gått att fastställa.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev