Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Juridik

”Beviskraven är för höga”

Publicerad: 30 november 2011, 14:11

Åklagaren tycker att tingsrätten ställer för höga beviskrav i ärendet med SOS-sjuksköterskan som frias från vållande till annans död.


Kammaråklagare Gunnar Fjaestad kallar domen välformulerad och håller med om rättens analys av händelseförloppet och vad som borde ha gjorts från SOS-sjuksköterskans håll. Men han tycker fortfarande att de fakta som finns i fallet ska räcka för en fällande dom för vållande till annans död.

– Jag anser att det är ställt väldigt, väldigt höga beviskrav på mig. Att jag ska bevisa vad som skulle ha skett om han fått ambulans, det är i stort sett omöjligt, säger Gunnar Fjaestad till Dagens Medicin.

I domen beskrivs svårigheter med att slå fast vad som skulle ha hänt om 23-åringen fått ambulans. Tingsrätten anser inte att det går att säkert säga att han skulle ha överlevt även om han kommit under vård snabbt. Men åklagaren menar att 23-åringen hade legat i en ambulans bara några minuter senare om allt gått till som det borde ha gjort när han slog larmnumret.

– Då hade prognosen enbart vänt till hans fördel och jag anser att det ska räcka, säger Gunnar Fjaestad.

Han har inte bestämt sig för om han ska överklaga domen till hovrätten.

52-åringens advokat Björn Hurtig är nöjd med domen. I rätten framhöll han själv att det inte är säkert att det hade gått att rädda livet på 23-åringen.

– Det var mitt starkaste kort, tycker jag själv, säger Hurtig till TT.

– Det var inte styrkt bortom rimligt tvivel.

Han säger att han förväntar sig att både åklagaren och målsäganden, 23-åringens anhöriga, överklagar till hovrätten. Den dödes mamma säger till TT att de tänker gå vidare med ärendet och kallar domen "en skam för det svenska samhället".

SOS Alarm, som har gjort en lex Maria-anmälan om dödsfallet, vill inte kommentera domen innan den vunnit laga kraft.

– Det är en unik och tragisk händelse där rättsprocessen behöver gå sin  gilla gång. Ansvarsfrågan inom vård- och larmkedjan är stor, svår och  oerhört viktig, säger Johan Hedensiö, vd på SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

SOS-sjuksköterskan förlorade sitt jobb efter en intern utredning där SOS Alarm kom fram till att han inte var lämplig för de arbetsuppgifter han hade. Domen i tingsrätten påverkar inte bolagets beslut.

Relaterat material

SOS-sjuksköterskan frias

Kräver fängelse för SOS-sjuksköterskan

SOS-sjuksköterskan försvarade sig i rätten

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev